ua en ru

Haaretz: спецслужби знали про підготовку терактів у Брюсселі

Haaretz: спецслужби знали про підготовку терактів у Брюсселі Фото: бельгійські спецслужби знали про підготовку терактів

Теракти планувалися в штаб-квартирі ІДІЛ у Раці

Розвідка заздалегідь попереджала бельгійські служби безпеки та інші західні спецслужби про можливі теракти у Брюсселі у вівторок. Про це повідомляє ізраїльське видання Haaretz.

Служби безпеки з високим ступенем ймовірності знали, що на найближчий час заплановані теракти в аеропорту і, можливо, в метро Брюсселя.

Незважаючи на попередження розвідки, забезпечення безпеки в бельгійській столиці, де розташовані більшість інститутів Євросоюзу, було недостатнім для попередження атак.

Наскільки відомо, теракти планувалися в штаб-квартирі угруповання "Ісламська держава" в сирійському місті Ракка.

Терористичний осередок, відповідальнаий за теракти в Брюсселі, був тісно пов'язаний з групою терористів, причетних до серії терактів у Парижі в листопаді минулого року.

Судячи з усього, обидві групи були частиною однієї терористичної інфраструктури, пов'язаної з терористом Салах Абдесламом, який брав участь у підготовці та реалізації нападу в Парижі.

Абдеслам утік з Парижа після листопадового нападу і переховувався у рюсселі, де був заарештований минулого тижня.

Нагадаємо, розшукуваний за підозрою в організації терактів у Брюсселі 24-річний Наджим Лашрауї мертвий. Виявилося, що саме він разом з Ібрагімом аль-Бакрауї був одним з двох смертників, які привели в дію вибухові пристрої в аеропорту Брюсселя.