ua en ru

Група компаній CredEx оголосила про створення фонду викупу проблемних боргів українських банків CredEx Ukr Debt Fund.

Группа компаній CredEx оголосила про створення фонду викупу проблемних боргів українських банків CredEx Ukr Debt Fund, повідомляє "Комерсант-Україна" . Компанія вже залучила до "зареєстрованого на Кіпрі фонду 100 млн грн" (близько 12,5 млн дол.). Третина суми - кошти групи CredEx, решта частини - інвестиції середніх і дрібних інвестфондів. CredEx Ukr Debt Fund розраховує на прибутковість 50% річних протягом трьох років існування фонду. Середню вартість викупу боргових зобов'язань банків учасники ринку оцінюють в 1-10%. Таким чином, CredEx зможе викупити борги номінальною вартістю від 1 млрд грн до 10 млрд грн.

До групи CredEx входить факторингова компанія ТОВ "АУЗ Факторинг" і колекторне ТОВ "Агентство з управління заборгованістю", створене в лютому 2007 р. страховою компанією "Бусин" і трьома фізичними особами, зокрема гендиректором CredEx Сергієм Демінським. Група CredEx на 100% належить кіпрській компанії Mertico Investments Ltd.

Перші два портфелі, в яких 96% припало на банківський борг і 4% - на страховий, CredEx купила в квітні. З боргу на суму 24,69 млн грн отримано 5,04%. У вересні компанія докуповувала ще 280 млн грн боргів.

Згідно рейтинговому звіту CredEx, з I по III квартал 2008 р. частка інкасованих компанією боргів по агентській схемі роботи з банками виросла з 8% до 8,7%. Але після початку кризи частка повернених коштів різко впала до 3,25%. З портфеля в 94,9 млн грн за підсумками I півріччя поточного року вибито всього 3,09 млн грн.