ua en ru

Греція випустить наприкінці квітня або початку травня 2010 р. глобальні доларові облігації.

Греція в кінці квітня або початку травня 2010 р. випустить глобальні облігації, номіновані в доларах США. Про це повідомив сьогодні глава грецького Агентства по управлінню державним боргом (PDMA) Петрос Крістодулу. "Буде проведено road-show, ми плануємо випустити доларові бонди до кінця квітня - початку травня", - сказав П.Крістодулу, передає Reuters.

Глава PDMA не вказав об'єму планованого розміщення. Проте, за його словами, Греція хоче розширити базу потенційних інвесторів і вийти зі своїми бондамі на глобальний ринок.

На початку тижня Греція розмістила на ринку нові 7-річні держоблігації на суму 5 млрд євро. Ставка купона по облігаціях склала 5,9%. Новий випуск не зустрів такого ж упевненого попиту серед інвесторів, як попередній на початку березня, коли Греція продала 10-річні бонди на 5 млрд євро при об'ємі заявок в 16 млрд дол. Заявки на 7-річні папери склали всього лише 6 млрд євро. При цьому, за даними IFR/Thomson Reuters, іноземні інвестори викупили 57% випуску, тоді як на попередньому аукціоні ця частка дорівнювала 77%.

Крім того, напередодні П.Крістодулу повідомив, що 13 і 20 квітня 2010 р. Греція випустить короткострокові облігації для покриття поточних витрат по держборгу.

До кінця травня Греції необхідно погасити близько 23 млрд євро довга. З початку року Греція залучила близько 23 млрд євро через продаж казначейських векселів, приватні розміщення і синдиковані випуски. В цілому за 2010 р. грецьке Агентство по управлінню державним боргом планує привернути 53 млрд євро. При цьому інвестори вимагають від Греції ризикову премію в більш ніж 3 процентних пункти над прибутковістю еталонних для ЄС німецьких держоблігацій.

Минулого тижня країни єврозони досягли угоди про потенційну фінансову підтримку Греції. Передбачається, що держави валютного союзу нададуть Афінам кредити на двосторонній основі укупі з фінансовою допомогою від Міжнародного валютного фонду, якщо Греція не зможе перекредитуватися на борговому ринку.

Дефіцит держбюджету Греції в 2009 р. досяг 12,7% ВВП. До кінця поточного року уряд країни планує скоротити бюджетний дефіцит на 4 процентних пункти.