ua en ru

Грецький ЦБ констатує приплив коштів на депозитах на тлі кризи на Кіпрі

Грецький Центробанк констатує приплив коштів на депозитах грецьких банків на тлі кризи на Кіпрі. Так, за підсумками березня 2013 р. кошти на депозитах грецьких кредитних організацій зросли більш ніж на 1,5 млрд євро, повідомив глава грецького Центробанку Георгіос Правопулос, виступаючи в парламенті країни. Він також запевнив у абсолютній надійності коштів на депозитах у грецьких банках незалежно від розміру цих депозитів, передає Reuters.

Одночасно Правопулос висловив надію, що грецькі кредитні організації Alpha Bank і Piraeus Bank зможуть залучити достатньо коштів від інвесторів, щоб залишитися в приватних руках після запланованої рекапіталізації.

Нагадаємо, що програма фінансової допомоги Кіпру передбачає конвертацію 37,5% коштів на депозитах, що перевищують 100 тис. євро, в акції Bank of Cyprus. Крім цього 22,5% коштів на таких депозитах забезпечать своєрідний "буфер безпеки", що означає, що і ці кошти в разі необхідності можуть бути конвертовані в акції банку. Депозити понад 100 тис. євро в два найбільші банки країни, що не мають держстраховки згідно із законодавством Євросоюзу, будуть заморожені, кошти підуть на виплату боргів Laiki і рекапіталізацію Bank of Cyprus.

Для того, щоб запобігти відтоку коштів із країни після відновлення роботи банків, які були закриті протягом двох тижнів, Мінфін Кіпру сильно обмежив перелік допустимих банківських операцій. Так, були введені обмеження на суму готівки, що знімається, заборона на використання чеків і обмеження на застосування кіпрської банкової карти за кордоном. Зокрема, Міністерство фінансів Кіпру обмежило 1 тисячею євро суму готівки, дозволеної для вивозу приватною особою за кордон, і до 300 євро в день - суму, яка може бути видана на руки, при цьому кіпрський Мінфін заборонив переводити в готівку чеки.

Читайте також: Наступною жертвою боргової кризи може стати Словенія