ua en ru

Грецька DEPA попросила у "Газпрому" 20%-ву знижку на газ, - неофіційні дані

Грецька газова монополія DEPA попросила російський "Газпром" знизити ціни на поставлений в Грецію природний газ на 15-20%, передає Reuters з посиланням на джерела в грецькій енергетичної галузі.

За їх словами, сторони вже ведуть комерційні переговори з цього питання, і якщо компроміс не буде знайдено до кінця 2013 р., Греція може звернутися в міжнародний арбітражний суд.

У 2011 р. DEPA досягла 7%-ної знижки від "Газпрому", проте компанія раніше незадоволена імпортною ціною на російський газ, яку вона вважає завищеною. В даний час, за інформацією місцевих галузевих джерел, DEPA платить за російське "блакитне паливо" з розрахунку близько 470 дол. за 1 тис. куб. м. Поточна ціна на 20% вище середньозваженої ціни, яку платять "Газпрому" країни Західної Європи, включаючи Францію, Німеччину, Італію і Нідерланди.

"Ринкові умови в Європі змінилися з часу останнього перегляду цін на газ для Греції в 2011 р.", - пояснило одне з джерел причини нового запиту DEPA про коригування цінових умов.

"Газпром" застосовує до газових постачань в Грецію формулу ціни, засновану на традиційній прив'язці до нафтопродуктового кошику. DEPA слідом за іншими європейськими клієнтами Газпрому хоче скоригувати формулу ціни так, щоб вона враховувала спотові котирування в європейських газових хабах.

Поставки російського природного газу в Греції почалися в 1996 р. У даний час "Газпром" забезпечує близько 60% газових закупівель DEPA. У 2012 році "Газпром" поставив DEPA близько 2,3 млрд куб. м газу.

Раніше в 2013 р. "Газпром" планував брати участь у тендері на приватизацію DEPA (65% акцій компаній перебувають у держвласності), однак у червні 2013 р. російський концерн в останній момент відмовився від покупки DEPA, пославшись на відсутність достатніх гарантій, що фінансове становище грецької компанії не погіршиться до моменту завершення угоди.