ua en ru

Громадянин РФ, який воював на Донбасі, здався українській поліції

Громадянин РФ, який воював на Донбасі, здався українській поліції Фото: поліція (instagram.com/dnepr_police)

Росіянин перебував на території України нелегально, у чоловіка вилучено фальшивий український паспорт

У Бахмутському районі (Донецька область) українським поліцейським здався громадянин Російської Федерації (РФ), який ніс службу в рядах бойовиків на Донбасі. Ним виявився уродженець республіки Саха (Якутія), передає прес-служба Національної поліції України.

Зазначається, що росіянин перебував на території України нелегально, у чоловіка вилучено фальшивий український паспорт.

Як розповів поліцейським 24-річний чоловік, у 2014 році він брав участь в незаконних збройних формуваннях на території Бахмутського району. Виявилося, що він є громадянином РФ, в Україну приїхав у 2006 році.

В червні 2014 року чоловік вступив у лави бойовиків. Зі зброєю в руках найманець ніс службу на блокпості біля села Григорівка, а також патрулював місто Часів Яр.

"Після звільнення Бахмутського району українськими військами чоловік втік та чотири роки переховувався в РФ, у Криму та різних областях України. Днями він повернувся у Часів Яр. Дізнавшись, що існує програма "Повернися додому", яка дає шанс звільнитися від кримінальної відповідальності, колишній бойовик добровільно прийшов до поліції", - зазначили в Нацполіції.

При собі чоловік мав паспорт громадянина України, який виявився підробленим. В ході перевірки оперативники встановили особу нелегального мігранта.

За фактом участі в НЗФ відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 260 Кримінального кодексу України "Створення не передбачених законом воєнізованих або збройних формувань". Наразі підозрюваний перевіряється на причетність до скоєння інших злочинів на території України.

Зазначається, що з 21 лютого поліцейські Донецької області виявили 78 нелегальних мігрантів. Дев'ять осіб примусово повернено в країни походження, 23 заборонено в’їзд в Україну.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що у Черкасах суд за матеріалами Служби безпеки України заочно засудив бойовика так званої "Донецької народної республіки ("ДНР") до 12 років позбавлення волі.