ua en ru

ГПУ винесла протест на постанову Кабміну про перерахунок виплати пенсії особам, які не мають права на пенсію, і інвалідам.

Генеральною прокуратурою України внесено протест на постанову Кабінету міністрів України, якою встановлюється, що з 1 січня 2010 р. до проведення чергового перерахунку виплата пенсії, щомісячного довічного грошового утримання, державної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та інвалідам, державної соціальної допомоги, інвалідам з дитинства та дітям інвалідам, здійснюється у сумах, які були фактично виплачені у грудні 2009 р. Про це повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

Відповідно до ч. 3 ст. 46 Конституції України пенсії, інші види соціальних виплат та допомоги, що є основним джерелом існування, мають забезпечувати рівень життя, не нижчий від прожиткового мінімуму, встановленого законом. Крім того, відповідно до ст. 28 закону України "Про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування" мінімальний розмір пенсії за віком за наявності у чоловіків - 25, а в жінок - 20 років страхового стажу встановлюється у розмірі прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, визначеного законом. Згідно з ч. 3 ст.42 цього ж закону у разі збільшення розміру прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, визначеного законом, підвищується розмір пенсії, визначений відповідно до ст. 28 цього закону. Перерахунок пенсії провадиться з дня встановлення нового розміру прожиткового мінімуму.

Ст. 1 закону України "Про встановлення прожиткового мінімуму та мінімальної заробітної плати" розмір прожиткового мінімуму для осіб, що втратили працездатність, з 1 січня поточного року збільшено з 573 грн до 695 грн, що при прийнятті вказаної постанови не враховано. Таким чином, постанова Кабінету міністрів України від 23 грудня 2009 р. № 1375 є незаконною та підлягає скасуванню.