ua en ru

ГПУ: під час штурму Майдану був план максимально застосувати насильство

ГПУ: під час штурму Майдану був план максимально застосувати насильство Фото: Сергій Горбатюк

На озброєння силовикам були надані спецзасоби посиленої дії з РФ

Під час штурму Євромайдану в ніч на 19 лютого 2014 року був план застосувати максимально насильство до протестувальників. Про це на брифінгу повідомив начальник Управління спецрозслідувань Генеральної прокуратури України (ГПУ) Сергій Горбатюк, передає "112 Україна".

"За результатами слідства встановлено, що події як вранці 18 лютого, з мирного наступу, так і події, що відбувалися під час штурму Майдану ввечері, пов'язані між собою єдиним планом. Представники правоохоронних органів, представники влади розробили наступний план: для протидії цим протестних акцій було залучено велику кількість правоохоронців і узгоджена їх спільна діяльність, а також "тітушок", яких також озброювали, і вони спільно здійснювали насильницькі дії відносно протестувальників. При цьому злочинним чином представникам правоохоронних органів, зокрема "Беркуту" та внутрішнім військам, були роздані мисливські патрони", - повідомив Горбатюк.

За його словами, на озброєння силовикам були також надані спецзасоби посиленої дії, які надійшли з Росії протиправним способом, не пройшли експертизу і деякі з яких містили вкрай шкідливі речовини, які в ніяких спецзасоби країн світу не застосовуються.

"Станом на 18 лютого були роздані шумові, газові гранати правоохоронцям. Був план застосувати максимально насильство до протестуючих, не зупиняючись перед вчиненням вогнепальних поранень, смертей, для того, щоб протестувальники опинилися в такій ситуації, щоб були змушені захищати своє життя і здоров'я", - додав Горбатюк.

Нагадаємо, ГПУ перевіряє, чи впливали ФСБ Росії і радник президента Росії Владислав Сурков на прийняття рішень щодо силових дій проти учасників Євромайдану.