ua en ru

ГПУ може примусово взяти зразки крові Ющенка в рамках кримінальної справи про його отруєння, - Кузьмін

Генеральна прокуратура України (ГПУ) може примусово взяти зразки крові у колишнього Президента України Віктора Ющенка в рамках кримінальної справи про його отруєння. Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін на прямої лінії в газеті "Комсомольська правда в Україні", передає кореспондент РБК-Україна.

"Новий Кримінально-процесуальний кодекс передбачає можливість примусового відбору зразків. У зв'язку з цим ми повернулися до питання про необхідність отримання зразків крові Віктора Ющенка. Ми ще раз запропонували йому здати кров, і зараз думаємо над механізмом отримання таких зразків...Ми примусово взяти кров можемо, це реально зробити. Закон дає нам такі повноваження", - заявив Кузьмін.

За його словами, слідство все ж-таки сподівається на те, що колишній Президент добровільно здасть зразки крові.

Нагадаємо, коли восени 2004 р. стан здоров'я кандидата в Президенти Ющенка погіршився, виникла версія, що його отруїли діоксином. Це підтвердили аналізи, зроблені в приватній клініці в Австрії. Весь той час, коли екс-президент перебував при владі, вважалося, що факт отруєння доведений -Ющенка нібито отруїли на дачі колишнього першого заступника голови Служби безпеки України Володимира Сацюка.

Після зміни влади в Україні нове керівництво ГПУ повідомило, що має намір закрити кримінальну справу про отруєння Ющенка, у випадку, якщо він не здасть кров для проведення повторної експертизи.

Читайте також: ГПУ може закрити справу про отруєння Ющенка