ua en ru

ГПУ близька до розкриття вбивств активістів Євромайдан Нігояна, Сеника та Жизневського

Генеральна прокуратура України близька до розкриття вбивства активістів Євромайдану Сергія Нігояна, Романа Сеника та Михайла Жизневського на вул. Грушевського в Києві в січні 2014 р. Про це заявив генеральний прокурор України Віталій Ярема (на фото) у програмі "Від першої особи" на "Радіо Ера-FM".

"Сьогодні мова йде про Нігояна, Сеника, Жизневського, які вбито на вул. Грушевського. Там йдеться про... підрозділи з інших правоохоронних органів... Вони (троє активістів, - ред.) були вбиті або їм було завдано тілесних ушкоджень із гладкоствольної зброї, з якої відстрілювалися гумові кулі. Але, як нам вдалося дослідити, кілька працівників міліції вставляли туди мисливські патрони, і таким чином загинули ці наші герої. Зараз у нас вже є напрацювання, я не хочу забігати вперед, щоб не розкривати таємницю слідства, але є перспектива також розкриття цього злочину", - заявив Ярема.

Нагадаємо, на початку грудня 2014 р. ГПУ створила управління для розслідувань злочинів, скоєних під час Євромайдану. До його складу увійшли 83 висококваліфікованих слідчих. Пізніше главою даного управління був призначений Сергій Горбатюк, заступник начальника головного слідчого управління - начальник управління спеціальних розслідувань ГПУ.

Нагадаємо, вуличні акції мирного протесту "Євромайдан" проходили в Києві із 21 листопада 2013 р. по 20 лютого 2014 р. За даними МОЗ, в результаті зіткнень активістів із правоохоронцями загинули щонайменше 105 осіб. Найбільша кількість жертв була зафіксована 18-20 лютого в центрі столиці.

У вересні 2014 р. ГПУ завершила розслідування за фактом вбивства 39 учасників Євромайдану 20 лютого.

Напередодні, 20 січня 2015 р., стало відомо, що ГПУ направила в суд обвинувальний акт стосовно колишніх працівників спецпідрозділу "Беркут" Павла Аброськіна та Сергія Зінченка, підозрюваних у розстрілі 39 активістів Євромайдану.