ua en ru

Держзем хоче ввести обмеження на продаж та оренду землі

Держагентство земельних ресурсів оприлюднило проект закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", який вводить обмеження для фізосіб на продаж земельних ділянок, а для юросіб - на оренду землі.

Держагентство земельних ресурсів оприлюднило проект закону "Про обіг земель сільськогосподарського призначення", який вводить обмеження для фізосіб на продаж земельних ділянок, а для юросіб - на оренду землі. Про це пише "Комерсант-Україна".

Разом з тим, чиновники відмовилися від ідеї підвищення орендної плати і введення збору на розвиток інфраструктури сільських територій.

Законопроект протягом трьох місяців допрацьовували у відомстві за участю представників бізнесу. За словами заступника начальника управління ринку та оцінки землі Госзема Юрія Нікітенка, проект тепер повинні погодити міністерства для того, щоб у вересні його передали до парламенту.

Законопроект пропонує заборонити фізичним особам володіти більш ніж 100 га землі. Фізособи не матимуть пріоритетне право на купівлю земель, яке буде у держави, місцевих органів влади та Земельного банку. Щоб придбати ділянку, фізособи повинні бути зареєстровані в населеному пункті, розміщеному в радіусі 20 км від ділянки. А для того, щоб зареєструвати заявку на сайті Госзема, вони повинні подати податкову декларацію і отримати безкоштовну довідку про непорушення переважного права на придбання ділянки. У попередній версії законопроекту необхідно було ще отримання дозволу Госзема.

У новій версії документа передбачено скорочення можливостей спекулятивного продажу землі. При повторному відчуженні ділянок діятиме диференційована ставка держмита на посвідчення договорів купівлі-продажу. У перший рік відчуження землі доведеться заплатити 100% від її нормативної грошової оцінки (середній норматив - 20 тис. грн / га), з другого по десятий рік плата буде знижуватися на 10 процентних пунктів - з 90% до 10% від нормативу. Початкове завірення договору купівлі-продажу коштуватиме не 1% від суми договору, а 1% від оціночної вартості землі.

Юридичні особи, яким з 1 січня 2016 р. буде дозволена лише оренда ділянок, обмежать навіть за площею орендованої землі - 20% площ сільгоспугідь району та 100 тис. га по всій країні.

У разі закінчення договору оренди орендодавець не зможе перешкодити збору врожаю, а при нанесенні збитку буде компенсувати упущену вигоду в п'ятикратному розмірі.

Із законопроекту зникли норми про перегляд ставок оренди (про підвищення мінімальної планки до 3%) та введення збору на розвиток інфраструктури сільських територій в 1% від нормативної оцінки землі. Ці пропозиції будуть включені в окремий законопроект.

У більшості агрохолдингів з великими земельними банками коментувати ситуацію відмовилися. "З одного боку, недобре, якщо введуть обмеження, адже до цього уряд не забороняло орендувати великі площі, - говорить Андрій Кошиль. - Але, з іншого боку, малий і середній бізнес з великими агрохолдингами нічого не зробить. Всього 10-15 компаній будуть вирішувати, якою буде продовольча політика країни ".