ua en ru

Держава має забезпечити суди основними матеріальними благами для здійснення судочинства, - В.Колесниченко.

Держава має забезпечити суди основними матеріальними благами для здійснення судочинства. Про це голова Вищої ради юстиції (ВРЮ) Володимир Колесниченко заявив журналістам, коментуючи рішення Конституційного суду щодо фінансового забезпечення діяльності судів, передає кореспондент РБК-Україна.

"Суди - це частина державної влади, і треба виходити з реальних можливостей. Коли ми говоримо, що судді треба створити такі можливості, які б унеможливили зловживання ним своїм службовим становищем. Мабуть це невірний шлях. Повинно бути в міру помірковане матеріальне забезпечення судді, але воно не повинне бути жебрацьке. Суд і суддя має діяти самодостатньо і суди мають бути забезпечені основними матеріальними благами для безпосереднього здійснення судочинства", - сказав В.Колесниченко.

Також В.Колесниченко додав, що "неправильною позицією" є фінансування кожного суду окремим рядком у державному бюджеті. "Думаю, що це неправильна позиція, я такого не чекаю", - сказав він.

Нагадаємо, що минулого тижня КСУ розтлумачив норми Конституції щодо фінансового забезпечення судів, де зокрема вказав, що воно має бути на рівні достатньому, для здійснення судочинства і здійснюватися виключно з державного бюджету.