ua en ru

Державний земельний банк планує отримати банківську ліцензію в серпні 2013 р

Банківську ліцензію Державний земельний банк отримає у серпні. Про це сьогодні заявила голова правління Державного земельного банку Світлана Скосирська, передає кореспондент РБК-Україна.

"На сьогоднішній день банк знаходиться на стадії формування. Як державне підприємство він підпадає під закон про тендери. Ми зараз проходимо дуже цікавий процес підготовки ліцензованого обладнання, програмного забезпечення і плануємо, що банківську ліцензію ми отримаємо до кінця серпня", - розповіла Скосирська.

За її словами, перші кредити банк почне видавати уже в вересні.

"Малими сумами почнемо вже у вересні, поступово збільшуючи об'єми. По мірі проступання ресурсів в банк всі гроші будуть використанні на дві складові: кредитування і покупку земель", - розповіла вона. Водночас, за її словами купувати землю банк зможе тільки після прийняття відповідного закону.

Вона додала, що реформування законодавства має завершитись до кінця серпня.

"Одночасно з цим відбувається процес реформування законодавства, який має дозволити отримати капітал банку державні земельні ресурси. Плануємо завершити цей процес в серпні місяці. Таким чином, якщо все буде складатись успішно, земля до капіталу банку перейде на початку жовтня. Не дивлячись на те, що земля появиться тільки в жовтні, ми плануємо, що перші ресурси, які будуть вкладені в економіку України збоку земельного банку будуть в кінці вересня", - розповіла Скосирська.

За її словами, на початкових етапах банк буде кредитувати під 8-10%.

"Ми плануємо кредитувати від 8-10 % на перших порах, але напевне будуть програми, які є пріоритетними при розвитку сільськогосподарської галузі, і на які будуть йти деякі системи компенсації відсотків і можливо навіть компенсації частини кредиту і тоді я думаю, що можливо, що ці відсотки будуть складати 2,6-3 % річних. Я сподіваюся, що на такий рівень відсоткової ставки ми зможемо вийти через два роки", - зазначила Скосирська.
Вона також додала, що до кінця року в статутному капіталі банку планується закумулювати 2,6 млн га. земель сільськогосподарського призначення.

"На сьогоднішній день із державних земель сільськогосподарського призначення здається в оренду тільки 13%. Перед нами поставлено завдання закумулювати засоби від оренди земель хоча б 85 % і по-можливості збільшити кількість земель, які можна буде ефективно використовувати. Згідно документів зараз 10,7 млн га землі, але на сьогоднішній день проінвентаризовано тільки 1 млн га землі і занесено в кадастр і виділені гроші на інвентаризацію ще 1, 6 млн га. Таким чином, якщо все буде зроблено правильно, на кінець року в статутному капіталі банку може з'явитися 2,6 млн га землі сільськогосподарського призначення. Потім продовжиться робота по інвентаризації, занесенню в кадастр і передачі в статутний капітал земельного банку решти землі. Можливо на цей процес піде 3-4 роки", - повідомила вона.

2 липня 2012 р. була прийнята постанова Кабінету Міністрів № 609 про створення державного земельного банку. 28 грудня були виділені гроші на формування уставного капіталу в розмірі 120 млн грн. 25 квітня 2013 р. було перше засідання наглядової ради, яка вибрала правління банку.

Читайте також: Держзембанк хоче створити лізингову компанію