ua en ru

Держмитслужба відмовилася від митно-акцизного оформлення фармацевтичної продукції в Київській обл. через єдиний митний пост.

Держмитслужба відмовилася від митно-акцизного оформлення фармацевтичної продукції в Київській обл. через єдиний митний пост. Про це повідомив журналістам після наради з представниками фармацевтичних об'єднань директор Департаменту організації митного контролю Держмитслужби України Анатолій Сербайло, передає кореспондент РБК-Україна.
А.Сербайло повідомив, що 18 лютого у с. Мартусівка був створений митний акцизний пост, який мав оформлювати не лише фармацевтичну, але й алкогольну та тютюнову продукцію. Проте вже за кілька днів до Держмитслужби почали звертатися представники фармацевтичних компаній, які повідомляли, що оформлення через єдиний пост буде невигідним як для дистриб'юторів, так і для аптечних мереж.
"У Києві і Київській обл. оформлення проходило в 15 місцях. Низка підприємств протягом 2-3 років побудували акцизні склади. І ми не врахували той момент, що більшість представництв знаходиться на правому березі Київщини і знаходилися біля в'їзду в місто", - заявив А.Сербайло.
За його словами, згідно з попередньою схемою оформлення фармацевтичних товарів мало б проходити у єдиному місті поблизу Борисполя. Після розміщення на складі товар невеликими партіями потрапляв би у вільний обіг. "Наші інспектори змушені б були виїжджати на ці склади. Отож по часу оформлення ми б нічого не виграли", - заявив А.Сербайло.
Він також повідомив, що митниця разом з представниками фармацевтичних компаній і асоціацій створили виїзну комісію, яка перевірила на відповідність інфраструктуру митно-акцизного посту в Мартусівці. За його словами, стан інфраструктури відповідає сучасним європейським стандартам, проте, враховуючи той факт, що фармацевтичні компанії витратили кошти на будівництво власних складів і не зовсім вигідне географічне положення, було прийнято рішення ліквідувати пост.
За словами А.Сербайла, пост відновить свою роботу тільки після того, як питання його роботи буде узгоджене з фармацевтичними компаніями.
Він відзначив, що більша частина лікарських засобів потрапляє до України повітряним шляхом через аеропорт "Бориспіль". Згідно з попередніми планами митниці, фармацевтичні товари могли б швидко оформлюватися поблизу Борисполя, але після того, як представники фармкомпаній переконали митників, що це не прискорить процес оформлення, було прийнято рішення зупинити цю процедуру.