ua en ru

Держмитслужба: Загальний товарообіг України у січні-травні 2012 р. виріс на 7% - до 62,3 млрд дол

Загальний товарообіг України в січні-травні 2012 р. склав 62,3 млрд дол., що на 4 млрд дол., або на 7% вище показника аналогічного періоду 2011 р. Про це в інтерв'ю виданню "Дзеркало тижня. Україна" повідомив глава Держмитниці Ігор Калєтник.

За його словами, обсяги імпорту виросли на 2,4 млрд дол., обсяги експорту - на 1,5 млрд дол. За п'ять місяців 2012 р. було імпортовано 33,7 млн т вантажів на суму 34,2 млрд дол. - зростання вартості склав 8%. Експорт склав 68,9 млн т вантажів митною вартістю 28,2 млрд дол., зростання вартості - 6%.

На першому місці в структурі імпорту - поставки машин, устаткування і транспорту. "Структура експорту така: на першому місці метали та вироби з них - 31% загального експорту з України, 8,7 млрд дол. за вартістю, 12,3 млн т за вагою. Внаслідок несприятливої ​​кон'юнктури на світових ринках вартісний показник металів впав на 7% в порівнянні з 2011 р. На другому місці по експорту продовольчі товари та продукція сільського господарства - 24% в структурі експорту, 6,7 млрд дол. за митною вартістю, 17,1 млн т за вагою. Незважаючи ні на що, тут зберігається стійке зростання - 39%! На третьому місці експорт машин, устаткування і транспорту - 18% в структурі експорту, 4,9 млрд дол. за вартістю, 872 тис. т за вагою, зростання зберігається - на 13%. На четвертому місці продукція хімічної промисловості, каучук - 9% в структурі експорту, 2,5 млрд дол. за вартістю, 4,1 млн т за вагою, зріст - 4%. І на п'ятому місці мінеральні продукти - 6% в структурі експорту, 1,7 млрд дол. за вартістю, 26,6 млн т за вагою, зростання - на 0,2%", - повідомив Калєтник.

За його словами, причини перевищення приросту імпорту над експортом пов'язані з низкою факторів. Проведення в Україні Євро-2012 і реалізація в зв'язку з цим інфраструктурних проектів, які зажадали ввезення устаткування і транспорту. Зміна самої структури української економіки під впливом світових ринків - падає вага металургійної галузі, експорту сировини, зростає значення експорту продовольства і промислової продукції. "До кінця року показники імпорту і експорту вирівняються. Вважаю обнадійливою ознакою те, що основною статтею імпорту є обладнання та машини - ці поставки дозволяють прогнозувати подальше зростання виробництва в Україні. Це означає, що бізнес інвестує в оновлення та модернізацію виробничої бази, плануються довгострокові інвестпроекти, зберігається зайнятість і робочі місця", - додав Калєтник.

Нагадаємо, загальний товарообіг України у січні-квітні 2012 р. склав 48,6 млрд дол., зростання до аналогічного періоду 2011 р. - 6%.

Зазначимо, в I кварталі дефіцит зовнішньої торгівлі товарами України зменшився на 8,2% - до 2,91 млрд дол.