ua en ru

Держлікслужба вимагає встановити кількісний облік препаратів на основі кодеїну

Темпи продажу кодеіносодержащіх ліків вказують на їх використання в немедичних цілях. Про це сказано в повідомленні Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужби).

Темпи продажу кодеіносодержащіх ліків вказують на їх використання в немедичних цілях. Про це сказано в повідомленні Державної служби України з лікарських засобів (Держлікслужби).

"З метою збереження здоров'я нації, запобігання створення умов для зростання кількості наркозалежних серед молоді Державна служба України з лікарських засобів пропонує ввести предметно- кількісний облік для лікарських засобів, що містять кодеїн", - сказано в заяві служби, розміщеній на її офіційній веб -сторінці.

Своє занепокоєння регулятор пояснює тим, що кодеїн є алкалоїдом опію і за характером дії близький до морфіну. У фармакології він класифікується як знеболююче і протикашльовий лікарський засіб з незначним наркотичним ефектом. Але його надмірні дози викликають у приймаючого почуття ейфорії, швидке звикання і синдром залежності - з усіма витікаючими наслідками.

Фахівці вказують на те, що обсяги реалізації звичайних засобів проти кашлю та застуди відповідають сезонності захворювань в нашій країні. Але в групі препаратів з вмістом кодеїну ситуація абсолютно протилежна.

" Одним з факторів неадекватних обсягів продажів лікарських засобів, що містять кодеїн, є можливе використання цих препаратів для немедичного застосування. Ця ситуація нагадує історію з "тропікамідом" (ПАТ "Фармак"), коли цей рецептурний препарат широко використовувався наркозалежними. Знадобилося 5 років, щоб його поставили на предметно- кількісний облік", - стверджують у Держлікслужбі.

Найбільш продаваними в Україні кодеіновимі препаратами є "Пенталгін", "Солпадеїн" (GlaxoSmithKline Consumer Healthcare), " Кодтерпін" (ТДВ "ІнтерХім"), "Кодетерп" (ТОВ "ХФП" Здоров'я народу ") і "Кодарін" ( Вівімед Лабс Лтд для "Ротек Лтд"). Приміром , якщо в 2009 році було продано у роздріб 4 млн упаковок "кодтерпін" ( ТДВ "ІнтерХім" ), то в 2013 - 12 млн. Це при тому, що вказані ліки повинні відпускатися за рецептом.