ua en ru

Держгірпромнагляд посилить вимоги до використання стисненого та скрапленого кисню.

По розслідуванні технічних причин нещасного випадку в луганській лікарні № 7 Держгірпромнаглядом ухвалено посилити вимоги щодо використання стисненого та скрапленого кисню, - повідомляє Інформаційний центр Держгірпромнагляду.

Держгірпромнагляд перевірив лікарні та станції, на яких наповнюють кисневі балони. Виявилося, що грубі порушення в медзакладах є системним явищем. Інспектори вилучили майже 800 балонів з киснем у приміщеннях лікарень (подібне порушення призвело до численних жертв у луганській лікарні), а експлуатацію ще близько 2,5 тис. тимчасово зупинили через порушення правил безпеки. Загалом фахівцями держкомітету виявлено 9225 порушень вимог нормативно-правових актів з охорони праці.

Під час перевірок станцій, що наповнюють балони киснем, виявилося, що в Україні лише 24 станції мають відповідні ліцензії, що гарантують якість медичного кисню.

Надалі при виявленні порушень держомітет вживатиме заходів аж до анулювання дозволу на наповнення балонів.

Нагадаємо, що внаслідок вибуху кисневих балонів у відділенні реанімації Лікарні № 7 м. Луганська 18 січня загинули люди. До вибуху призвело те, що персонал не був навчений роботі з балонами зі стисненими та зрідженими газами, а балони зберігалися не у визначеному місці тощо.