ua en ru

Держдума РФ ухвалила у третьому читанні закон про чорний список сайтів

Депутати Державної думи Російської Федерації у ході засідання 11 липня ухвалили в другому і третьому читаннях резонансний законопроект про створення єдиного реєстру доменів і сайтів із забороненою до розповсюдження інформацією.

Закон, проти ухвалення якого заперечували соціальна мережа "ВКонтакті", пошукач "Яндекс", сервіс блогів LiveJournal і російськомовна інтернет-енциклопедія "Вікіпедія", направлений на боротьбу з дитячою порнографією, пропагандою наркотиків і спонукою дітей до самогубства.

Зазначимо, що новий законопроект викликав неоднозначну реакцію в інтернет-співтоваристві, а також піддався критиці з боку експертів. Так, за словами учасників інтернет-проекту "Вікіпедія", ухвалення закону може обернутися появою позасудової цензури в російськомовному сегменті Інтернету, а в перспективі - закриттям доступу до нього.

Новий законопроект санкціонує появу чорного списку сайтів, де розміщується інформація, що містить небезпечний для дітей контент. Насамперед це дитяча порнографія, інструкції по суїциду і наркотикам. Такі статті російської "Вікіпедії", як "Самогубство" або "Перманганат калію", запросто можуть потрапити в список.

Нагадаємо, вчора російськомовна "Вікіпедія" закрилася на добу на знак протесту.