ua en ru

Держдепартамент США видав загальносвітове попередження про загрозу терактів проти американських громадян

Держдепартамент США видав загальносвітове попередження про загрозу "антиамериканських дій", включаючи можливі теракти в Сполучених Штатах Америки, слідом за викриттям іранського змови з метою вбивства саудівського посла. Попередження, розміщене на спеціальній веб-сторінці Держдепу, адресоване всім громадянам США, які проживають в інших країнах або відправляються за кордон. "Уряд США вважає, що план замаху на посла Саудівської Аравії, який готувався за підтримки Ірану, можливо, свідчить про більш агресивному акценті іранського уряду на терористичної діяльності проти іноземних дипломатів, включаючи можливі атаки в США", - йдеться в повідомленні дипвідомства.
Напередодні ввечері влади США заявили, що розкрили змову двох чоловіків, що діяли за вказівкою іранських спецслужб і планували замах на посла Саудівської Аравії в США Аделя аль-Джубейра. Генеральний прокурор США Ерік Холдер поінформував, що один з обвинувачених - натуралізований громадянин США з іранським паспортом Мансур Арбабсіар - був арештований минулого місяця в Нью-Йорку. Він звинувачується в тому, що повинен був організувати замах на саудівського посла за завданням "Аль-Кудс" - спеціального крила іранського Корпусу вартових ісламської революції. Передбачуваний спільник затриманого - іранець Голам Шакур - також був у США, але зараз його місцезнаходження невідоме.
Чоловікам пред'явлені звинувачення в змові з метою вбивства іноземного посадової особи, а також застосування зброї масового знищення та здійснення акту міжнародного тероризму, говориться в матеріалах Міністерства юстиції США. Також Сполучені Штати мають намір притягнути до відповідальності державу Іран.