Держдеп США замовив 10 позашляховиків Chevrolet Suburbun за ціною 3,6 млн доларів кожен

Держдеп США замовив 10 позашляховиків Chevrolet Suburbun за ціною 3,6 млн доларів кожен Майбутній спеціальний позашляховик Chevrolet Suburban для Держдепартаменту США (Фото: GM Defense)

Підрозділ GM Defense уклало з Державним департаментом США контракт на поставку 10 спеціальних важких позашляховиків Chevrolet Suburban. Сума контракту становить 36,4 мільйона доллавров.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на офіційний сайт GM Defense.

Компанія GM Defense, яка є спеціальним підрозділом концерну General Motors по створенню спеціальних автомобілів, оголосила про укладення контракту з Державним департаментом США. Угода передбачає поставку 10 спецмашин на базі повнорозмірних позашляховиків Chevrolet Suburban.

Автомобілі призначені для обслуговування дипломатичних місій і потреб різних міністерств, вони надійдуть в розпорядження DSS - федерального правоохоронного і охоронного підрозділу Держдепартаменту.

У цьому контракті найсильніше вражає ціна. Його загальна вартість складає 36,4 мільйона доларів, Іншими словами, кожна машина обійдеться Державному департаменту США (читай, американським платникам податків) в 3,64 мільйона доларів!

Тут потрібно обмовитися, що це сума з урахуванням розробки автомобілів під вимоги Держдепу. Спецавтомобілі побудують з використанням архітектури комерційних моделей General Motors, призначеної для повнорозмірних пікапів і великих позашляховиків, Від звичайного Suburban новий позашляховик отримає кузов і інтер'єр, а також силову установку і гальма.

Оригінальними будуть рамне шасі і спеціальна підвіска, щоб витримати збільшену вагу після бронювання. Адже, хай в GM Defense про це і не говорять, такий спеціальний позашляховик зобов'язаний бути броньованим.

Але навіть з урахуванням цього сума в 3,6 млн доларів за машину здається чималою. Втім, Держдеп ніколи не скупиться, коли мова йде про створення спеціальних автомобілів для власних потреб.

Постачання машин відбудеться у два етапи. Перша партія буде передана замовнику навесні наступного року, а до травня 2023 року у розпорядження Держдепу надійдуть всі 10 спецавтомобілів. Посде цього, як заявляють в GM Defense, очікується контракт на будівництво цілого парку таких Chevrolet Suburban: по 200 машин в рік протягом дев'яти років.

Як вже іронізують американські ЗМІ, платники податків США сподіваються, що їхня ціна складе "значно нижче 3 мільйонів доллавров за штуку".

Підрозділ GM Defense засновано в 2017 році. У минулому році армія США уклала з компанією свій перший великий контракт на суму 214,3 мільйона доларів на створення машини Infantry Squad Vehicle (ISV).

Нагадаємо, британці показали екстремальний гібридний всюдихід з кузовом з тканини і запасом ходу 7000 км. Позашляховик Fering Pioneer має гібридну дизель-електричну установку, а кузов обшитий спеціальною стійкою тканиною.