ua en ru

Google вибачився перед китайськими письменниками і готує пропозицію про врегулювання суперечки з ними.

Компанія-розробник однойменної пошукової інтернет-системи Google вибачилася перед китайськими письменниками і готує пропозицію з врегулювання суперечки з ними. Вона повинна бути висунута в березні 2010 р. Як заявили представники Асоціації письменників Китаю, організація одержала лист від Google де йдеться про відповідні плани, передає Associated Press.

Останні п'ять років американська компанія створює унікальну інтернет-бібліотеку, доступ до якої буде у кожного користувача глобальної мережі. Проте низка китайських авторів виступили проти сканування їх книг і розміщення в бібліотеці, оскільки, на їх думку, авторські права будуть порушені.

У жовтні 2009 р. письменниця Мань Мянь подала позов до суду проти Google. Новеллістка зажадала від компанії відшкодування 8,95 тис. дол. США збитку і публічних вибачень. Схожий позов готувалося подати і китайське Товариство захисту авторських прав друкарських видань.

Google оголосив, що відсканував більше 10 млн книг з 2004 р. На 2 млн творів були отримані відповідні дозволи від авторів. Ще на 2 млн така згода з різних причин не потрібна.