ua en ru

Трагедія в Одесі: рік потому

Трагедія в Одесі: рік потому Фото: вуличні акції 2 травня 2014 р. в Одесі закінчилися трагічно

Рік тому, 2 травня 2014 року, в Одесі відбулися кровопролитні зіткнення проукраїнських і проросійських активістів, кульмінацією яких став пожежа в Будинку Профспілок. Причиною трагедії послужила наростаючий конфлікт двох "ворогуючих таборів" - супротивників і прихильників Евромайдана. Протиріччя, які почали виникати ще восени 2013 р. загострилися у березні 2014 року, коли в результаті Революції гідності і втечі Президента Віктора Януковича до влади в Україні прийшла колишня опозиція, і політична атмосфера в країні змінилася. Через рік після драматичних подій, які забрали життя 48 людей, організатори сутичок і причини катастрофічної пожежі, незважаючи на різні припущення, офіційно залишаються нез'ясованими. Сьогодні в Одесі пройшли жалобні заходи, пов'язані з торішніми трагічними подіями. У місті заборонені будь-які публічні акції, крім поминальних. Мітинги були проведені в 14:00 на Куликовому полі і на Соборній площі.

19:30 Народний депутат України Олексій Гончаренко, рік тому працював депутатом Одеської облосвета, був свідком трагічних подій 2 травня 2014 р. в Одесі. Про своє бачення події, а також про настрої, що переважають у місті зараз, він розповів РБК-Україна:

Рік тому в Одесі відбулася спроба реалізації «донбаського сценарію» - атака на мирну проукраїнську акцію з подальшим захопленням органів влади. Однак, самі люди захистили місто, тому що ні міліція, ні СБУ на той момент не було, все було повністю в розкладеному стані. Перша частина плану по захопленню влади була реалізована в центрі міста, де загинуло вісім осіб. Тому що ті, хто атакували проукраїнську бік, стріляли, в тому числі, з вогнепальної зброї. Це зафіксовано і на фото, і на відео, були загиблі з «вогнепал». Потім, коли антимайдановцы там програли і бігли, проукраїнські активісти переслідували їх до самого табору, який розташовувався на Куликовому полі, біля Будинку Профспілок. Замість того, щоб дати команду своїм людям, які були в цьому таборі, просто розходиться, їх організатори скомандували забігати в будівлю ДП і баррикадироваться там, що якась частина людей і зробила. Звідти вони кидали «коктейлі Молотова» і стріляли. В результаті під цим будинком розв'язався фактично вуличний бій. З обох сторін летіли «коктейлі Молотова», будівля загорілася. Пожежники приїхали через 40 хв, в результаті пожежі загинуло більше 40 осіб. З моєї точки зору, це було просто трагічним збігом обставин. Це, безумовно, трагедія, але другий варіант був би ще гірше. Тому що якби сценарій сепаратистів пройшов, то зараз в Одесі була б війна, як на Донбасі.

У мене немає сумнівів в тому, що за подіями в Одесі, як і за подіями в Криму і на Донбасі, стоять спецслужби РФ. Те ж саме вони робили в Донецьку і Луганську. Я був присутній при захопленні відділення міліції в Горлівці. Його захоплювало від сили 100 осіб, але жоден горлівчанин не прийшов його захищати. Вони думали, що так само буде в Одесі, але там до тисячі людей вийшли захистити місто.

І сьогодні більшість одеситів однозначно за Україну. В місті існує дві групи. В проукраїнської в основному молоді люди, активні. Вони, власне, і захистили місто 2 травня 2014 р. Друга група, назвемо її «прорадянської», - це люди переважно похилого віку. Але основна частина одеситів просто хоче миру і спокою. Ці люди коливалися рік тому, але тепер вони побачили, що там, де український прапор, - мирно і спокійно, а там, де з'являються всілякі «республіки», - війна, вбивства, хаос, кров.

19:14 Керівництво одеської міліції подякувало громадян, так як порушень правопорядку на заходах, присвячених подіям в Одесі 2 травня 2014 р., зафіксовано не було. Відзначається, що всього близько 1,5 тис. людей взяли участь у траурних заходах. У панахиді на Куликовому полі взяли участь близько 500 осіб, а на Соборній площі - близько тисячі.

18:50 Розслідування одеської трагедії досі не дало очікуваних результатів. Незважаючи на наявність різних версій, організатори сутичок і причини пожежі офіційно не встановлено. Дмитро Фучеджі, в. о. начальника головного управління МВС України в Одеській області, один з підозрюваних в причетності до подій 2 травня 2014 р., втік у Придністров'я. Через рік прояснилося тільки одне - смерть активістів Антимайдана настала від отруєння чадним газом. Версію про те, що люди загинули в результаті впливу хлороформу, який нібито був виявлений в смітті і сажі, ГПУ спростувало.

18:15 Варто відзначити, що трагічні події 2 травня почалися саме з зіткнення двох ворогуючих таборів - Евромайдана і Антимайдана. Однак під час пожежі активісти першого показали, що людські цінності для них вище політичний розбіжностей. Проукраїнські активісти всіма силами намагалися допомогти антимайдановцам вибратися з палаючого Будинку Профспілок. Вони закидали їм у вікна мотузки і перенесли під стіну будівлі з Куликова поля металеві конструкції сцени, за якими їх опоненти могли б спуститися з вікон охопленого вогнем будинку.

17:45 Рік потому СБУ продовжує зачистку Одеси від сепаратистів. Нагадаємо, напередодні радник голови СБУ Маркіян Лубківський відзвітував про затримання групи сепаратистів в Одесі, діяльність яких була спрямована на відділення Одеської області від України. "29 квітня проведено багатоетапна спецоперація із залученням 226 співробітників СБУ, з них 120 співробітників "Альфи". Виявлена локалізована група осіб, яка мала чітку організаційну структуру і координувалася з території РФ. Затримано майже 20 осіб, проведено 17 обшуків, виявлено електронне листування з координаторами", - сказав Лубківський.

Трагедія в Одесі: рік потому

17:18 На Куликовому полі в Одесі сталася ще одна бійка. Чоловік намагався зняти георгіївську стрічку, тому що вважав її символом окупації. "Проукраїнські активісти, присутні на цьому заході, скаржилися кореспонденту, що міліція змушувала зняти їх українську символіку. Активісти на Куликовому полі скандують "Не забудемо, не пробачимо", "Порошенко - геть", "Уряд - у Качанівку" і "Янкі - гоу хоум", - пише Радіо Свобода. Зазначимо, що час від часу між активістами з різних таборів виникають словесні перепалки.

17:08 Зазначимо, що міліція не зафіксувала порушень на акції "Київ пам'ятає про Одесі". У прес-службі МВС прокоментували інформацію деяких ЗМІ про затримання громадян з числа учасників ходи. "До співробітників міліції звернулися перехожі з приводу двох, на їх погляд, підозрілих особистостей. Правоохоронці запросили чоловіків до територіального відділу міліції. У ході перевірки міліціонери з'ясували, що чоловіки, перебуваючи в центрі столиці, спостерігали за ходом ходи. Після встановлення їх особистостей обидва громадяни покинули приміщення органу внутрішніх справ", - пояснили в столичному ГУМВС.

Трагедія в Одесі: рік потому

16:41 Основною версією причини зіткнень в Одесі і пожежі в Будинку Профспілок на даний момент залишається провокація. За кілька днів до трагедії серед активістів Антимайдана стався розкол, в результаті чого частина мешканців Куликова поля переїхала в протилежну частину міста. Існує думка, що це було спровокованої підготовкою до подій 2 травня. Про спланованість говорить і співпраця одеської міліції з антимайдановцами. Розвиток подій під час пожежі, що також вказує на провокацію. У той час, коли проросійські активісти намагалися вибратися з палаючого будинку, частина з них зосередилася на даху і продовжувала кидати вниз у натовп "коктейлі Молотова". Ці ж люди ховалися від представників правоохоронних органів до ранку 3 травня 2014 р. і в результаті покинули будівлю останніми.

16:20 На Куликовому полі в Одесі сталася бійка - учасники мітингу напали на сьемочную групу телеканалу "1+1". Під час зйомки сюжету кілька десятків людей почали ображати журналістів і дорікати в тому, що вони працюють на канал Ігоря Коломойського. Також мітингувальники намагалися зламати їм камеру. Міліція встигла розборонити учасників конфлікту, який цілком міг перейти у масштабну бійку. Нікого з мітингувальників не затримали, а журналістів вивели з території Куликова поля.

15:50 Російські ЗМІ, звичайно, не змогли обійти увагою цю пам'ятну дату. Так, Lifenews вустами екс-нардепа Партії Регіонів, який нині є головою парламенту самопроголошеної Республіки Новоросії Олега Царьова, очікувано заявив, що це було класичне масове вбивство беззбройних людей розлюченим натовпом. "Це була розправа в прямому ефірі, яка йшла під оплески і схвальні коментарі українських націоналістів, які чинили відтворювати, але і забути неможливо. ", - стверджує Царьов і далі починає блищати своєю обізнаність у сфері проамериканських переворотів і олігархічних переділів власності в Латинській Америці.

15:30 В пам'ять про одеських події кияни провели сьогодні акцію "Київ пам'ятає про Одесі". Правда нібито не безкоштовно - правоохоронці, які стежили за порядком на ході, повідомили РБК-Україна, що акція проплачена. За їх даними, близько 2 тис. бажаючих підзаробити людей пройшли по Хрещатику до будівлі Верховної Ради України, а потім до Адміністрації Президента України. Маніфестанти несли портрети загиблих в Одесі 2 травня 2014 р., а також Георгія Гонгадзе та Олеся Бузини. Крім того, учасники мітингу несли транспарант "Київ пам'ятає про Одесу" та прапори України. Хто оплатив цю акцію залишилося невідомим.

15:14 Нагадаємо, що на сьогодні в Одесі заплановано проведення жалобних заходів. Люди несли квіти до Будинку профспілок з самого ранку, а поминальні мітинги почалися в 14:00. На Куликове поле вшанувати пам'ять загиблих прийшли близько 1000 осіб. Щоб потрапити на мітинг, люди проходять через металодетектор, обстановка спокійна. Про це повідомляє місцеве видання "Траса Е-95". В цей же час на Соборній площі відбувся молебень, там зібралося близько 300 осіб пом'янути загиблих 2 травня активістів Евромайдана.

15:00 Представники місцевої влади вшанували пам'ять жертв одеської трагедії 2 травня 2014 р. Мер міста Геннадій Труханов та секретар міськради Олег Бриндак, голова ОДА Ігор Палиця та голова облради Михайло Шмушкович, начальник Головного управління МВС в Одеській області Іван Катеринчук та начальник Управління СБУ в області Сергій Батраков поклали квіти біля Будинку профспілок та біля Соборної площі.

14:33 До річниці одеських подій РБК-Україна підготувала матеріал, де спробувало розібратися в причинах і наслідках трагедії:
http://www.rbc.ua/rus/analytics/godovshchina-tragedii-maya-odesse-rassledovanie-1430403879.html

14:11 Варто зауважити, що рік тому співробітники одеської міліції і антимайдановцы діяли спільно. Це "співробітництво" почалося задовго до подій 2 травня і значно вплинуло на розстановку сил в Одесі. Безпосередньо під час зіткнення, доблесні міліціонери не виявляли ніякої активності. Помічені були лише мляві спроби втрутитися в хід подій і затримати беруть участь у бійках людей. Пізніше, в ході розслідування трагедії, в. о. генпрокурора Олег Махніцький заявив, що співробітники МВС фактично були співучасниками скоєних екстремістами злочинів в Одесі. "Ми можемо говорити не тільки про бездіяльність, але і про співучасть", - сказав Махніцький.

13:51 Сьогодні в Одесі можуть бути проблеми з мобільним зв'язком. Про це повідомив прес-секретар Одеської обласної державної адміністрації Микола Покровський у своєму Facebook. Причину він не пояснив, але по всій видимості, це пов'язано із заходами безпеки, прийнятими силовиками у зв'язку з проведенням жалобних заходів у місті.

Уважаемые представители СМИ!Хочу вас предупредить. Сегодня в городе будут перебои с мобильной связью.

Posted by Николай Покровский on 1 Май 2015 г.

13:31 Не минуло й року! Хоча ні, якраз і пройшов. У ГПУ нарешті встановили, що керівництво органів внутрішніх справ не забезпечило 2 травня 2014 р. належної охорони громадського порядку та повідомили про підозру у вчиненні службової недбалості колишнього керівника ГУ МВС України в Одеській області Петра Луцюка. Ця недбалість призвела до зіткнення колони учасників "Маршу єдності" з організованою групою осіб, які намагалися перешкодити проведенню цього маршу в районі вулиці Грецькій в р. Одеса. В результаті зіткнень почалися масові заворушення, які на час повністю вийшли з-під контролю органів внутрішніх справ.

Трагедія в Одесі: рік потому

13:04 Між тим, в Одесі розглядають варіанти подальшої експлуатації Будинку Профспілок. Глава Одеської обладміністрації Ігор Палиця заявив, що будівля може стати штабом Військово-морських сил України або госпіталем для інвалідів. "Там можна розмістити штаб ВМСУ, будівлю облуправління внутрішніх справ з усіма службами, госпіталь інвалідів. Впевнений, фінанси знайдуться. Знаєте, я б дуже не хотів, щоб тут знову стали відкриватися офіси, ресторани, кафе. Будинок профспілок має бути в одних руках. Це місце завжди буде місцем, де загинули люди, і рішення має бути дуже обережним", - сказав Палиця.

12:45 Відзначимо, що початок подій рік тому був досить мирним. Обидва марші, представників Евромайдана і Антимайдана, рушили в бік стадіону "Чорноморець", паралельно один одному. Перше серйозне зіткнення сталося на Грецькій вулиці. Активісти обох сторін в якості зброї застосовували розібрану плитку, петарди, димові шашки та невстановлена вогнепальну зброю.

12:13 Сотні міліціонерів охороняють Куликове поле. Увійти на площу можна тільки пройшовши через металодетектори, яких міліція встановила за п'ять з двох сторін. Правоохоронці оточили площу по периметру. Крім того, з боку вул. Пироговській та залізничного вокзалу вздовж площі стоять вантажівки з співробітниками правоохоронних органів. Про це повідомляє місцеве видання "Траса Е-95".

11:48 На 2 травня 2014 року в Одесі на стадіоні "Чорноморець" було заплановано проведення матчу Чемпіонату України з футболу між командами "Металіст" (Харків) і "Чорноморець" (Одеса). За кілька днів до цього, вболівальники обох команд домовилися зібратися о 15:00 на Соборній площі і провести "Марш єдності України". Ультрас збиралися пройти організованою колоною по вулиці Дерибасівської до парку Шевченка, де знаходиться стадіон.

Одночасно з цим, антимайдановцы запланували збір на Олександрівському проспекті з метою запобігти проведення маршу. Раніше серед проросійських активістів поширився слух, що приїзд уболівальників-евромайдановцев стане приводом для знесення наметового містечка Антимайдана, розташованого на Куликовому полі, де також знаходиться одеський Будинок Профспілок.

В результаті обидва угруповання вступили у відкритий конфлікт із застосуванням підручних засобів, холодної та вогнепальної зброї. Конфлікт закінчився пожежею з будівлі Будинку Профспілок, в якому антимайдановцы сховалися від активістів Евромайдана. Пожежу спричинив масову загибель людей, всього ж жертвами одеських подій 2 травня 2014 року стали 48 осіб.

Трагедія в Одесі: рік потому