ua en ru

Глави МЗС країн G8 закликали вжити заходів щодо ядерної програми Ірану.

Країни "великої вісімки" (G8) звернулися до світової спільноти із закликом прийняти "належні та рішучі заходи" з питання ядерної програми Ірану, передає Associated Press. На думку державного секретаря США Хілларі Клінтон, яка також була присутня на дводенному саміті глав МЗС країн G8 в канадському м. Гатіно, світове співтовариство демонструє певний прогрес у цьому питанні, поступово переконуючи такі країни, як Китай, у необхідності підтримати введення нових санкцій проти Ірану.
Тим не менш, сторони підтримали свою первинну думку, як і раніше залишатися відкритими для діалогу з Іраном з приводу проведеної Тегераном ядерної політики та співробітництва іранської влади з Міжнародним агентством з атомної енергії (МАГАТЕ). Тим часом, міністр закордонних справ Великої Британії Девід Мілібенд наголосив, що незважаючи на готовність співпраці з Іраном, питання надання тиску все ж таки залишається одним з варіантів подальшого розвитку подій.
Нагадаємо, США і низка інших країн Заходу підозрюють Іран у розробці ядерної зброї під прикриттям програми мирного атома та наполягають на введенні нових санкцій проти Тегерана. РБ ООН у попередні роки вже прийняла кілька резолюцій і наклала на Іран санкції, вимагаючи відмовитися від збагачення урану. Тегеран всі звинувачення відкидає, заявляючи, що його ядерна програма носить мирний характер.