ua en ru

Головним свідком влади у справі Щербаня виявився "штатний стукач" ГПУ, - Турчинов

Головним свідком влади у справі про вбивство народного депутата Євгена Щербаня виявився "штатний стукач" ГПУ. Про це заявив голова Політради Об'єднаної опозиції "Батьківщина" Олександр Турчинов, якого також не пустили до суду, повідомляє прес-служба партії.

"Головним свідком від Генпрокуратури по справі Щербаня виявився присипаний нафталіном штатний "стукач" ГПУ. У своїй брехні він посилався на померлих людей, які не можуть ні спростувати, ні підтвердити цю словесну маячню", - наголосив Турчинов.

Він повідомив також, що суд виніс рішення про недопуск народних депутатів на судове засідання, "навіть тих депутатів, яких вчора не було у суді".

При цьому політик повідомив, що намагався потрапити до зали суду, пред'явивши паспорт громадянина України, "як пересічний громадянин". Однак, за його словами, охорона суду заявила, що "громадян України наказали також не пускати".

Турчинов відзначив, що "цей судовий фарс над лідером опозиції, який чиниться напередодні саміту Україна-ЄС, загрожує для країни міжнародною ізоляцією".

Зазначимо, 18 січня генпрокурор Віктор Пшонка офіційно заявив, що ГПУ завершила розслідування епізоду кримінальної справи по вбивству народного депутата Євгена Щербаня. Юлію Тимошенко підозрюють у замовленні вбивства. Нібито екс-прем'єри Тимошенко і Павло Лазаренко заплатили за вбивство Щербаня 2,8 мільйона доларів. За його словами, Тимошенко вручили "повідомлення про підозру", за цією статтею екс-прем'єр може бути засуджена до довічного ув'язнення.

Деякі матеріали справи раніше були передані в суд, проте слідство у справі про вбивство Щербаня все ще триває.

Євген Щербань був розстріляний 3 листопада 1996 р. в аеропорту Донецька після прибуття з Москви. Щербань, його дружина і механік померли в результаті отриманих поранень. Бортінженер літака в лікарні помер від вогнепального поранення в шию.

Читайте також: Суд продовжив допит свідка у справі Щербаня