ua en ru

У головного обвинуваченого у вбивстві Нємцова вилучили записку зашифровану

У головного обвинуваченого у вбивстві Нємцова вилучили записку зашифровану Фото: Борис Нємцов

Саму записку Дадаєв не бачив

Співробітники СІЗО № 2 "Лефортово" (Москва) вручили головному обвинуваченому у вбивстві російського політика Бориса Нємцова екс-офіцерові чеченського батальйону внутрішніх військ МВС "Північ" Заура Дадаеву акт про вилучення дивного листа, що надійшов в ізолятор 3 серпня 2015 року Про це повідомив адвокат арештованого Шамсудін Цакаєв, передає РБК.

Повідомляється, що саму записку Дадаєв не бачив.

У пред'явленому Дадаєву акті, за словами захисника, зазначено, що адресоване послання вилучено, так як складено "тайнописом" та може містити неприпустиму для арештанта інформацію. Згідно з документом, відправник листа підписався латинськими літерами "Mr. But".

"Саме в такому написанні. Поняття не маю, що це означає", - повідомив Цакаев.

Прізвище засудженого в США за торгівлю зброєю росіянина Віктора Бута в англійській транскрипції пишеться "Bout".

За словами адвоката, виразного пояснення несподіваного анонімному послання не зміг знайти і сам Дадаєв.

Голова Громадської спостережної комісії за дотриманням прав людини в місцях позбавлення волі Антон Цвєтков повідомив, що в слідчих ізоляторах існує система перлюстрації, що дозволяє ізолювати арештованого від спільників, з допомогою яких він може приховати сліди злочину або натиснути на свідка. СІЗО "Лефортово" характерний тим, що дуже жорстко контролюються умови утримання.

"Тому я не виключаю, що міг бути обраний і такий спосіб спілкування, як тайнопис", - розповів Цвєтков.

З цим згоден і Цакаєв. Саме тому не зрозуміло, на що розраховував невідомий, який намагався зв'язатися з Дадаєвим, пояснює адвокат.

"Там все перевіряється, всі записки. Якщо б хтось із його знайомих дійсно хотів повідомити Дадаєву щось конфіденційно, він міг би зробити це через мене", - сказав він.

За його словами, зараз для спілкування з подільниками злочинці все частіше використовують нелегальний мобільний зв'язок, а в минулому могли користуватися і листами, замаскованими під особисту переписку.

Дадаєв був заарештований у березні через кілька днів після вбивства Нємцова. Відразу після затримання він дав свідчення про те, що спланував вбивство Нємцова разом з іншими фігурантами справи, а мотивом стали висловлювання опозиційного політика на підтримку публікацій карикатур у французькому журналі Charlie Hebdo. Головний підозрюваний розповідав, що зброю й машину ZAZ Chance, на якій кілер втік з місця злочину, їм надав якийсь чеченець Русик. За версією слідства, саме Дадаєв стріляв у Нємцова на Великому Москворецком мосту.

Нагадаємо, за даними медичної експертизи, у Нємцова стріляли з різних пістолетів.