ua en ru

Голова SEC: Комплексний нагляд над великими фінансовими організаціями потрібний, але це не панацея від криз.

Комплексний нагляд над великими взаємозв'язаними фінансовими організаціями потрібний (такими, як інвестбанки, рейтингові агентства, брокерські контори та іпотечні компанії), але такий нагляд не є "панацеєю" від системних збоїв на зразок нинішньої кризи. Із такою думкою виступив голова Комісії з цінних паперів і бірж США (SEC) Мері Шапіро перед комісією конгресу США, що розслідує причини виникнення фінансової кризи, передає Reuters.

За словами голови SEC, в даний час її відомство вивчає "пересекьюритизований ринок" облігацій, забезпечених борговими зобов'язаннями (горезвісні CDO, багато в чому повинні в ударі по фінансовій системі). Розслідування регулятора зачіпає дії інвестиційних банків, іпотечних компаній, міжнародних рейтингових агентств та інших організацій, що мали відношення до даного ринку. М.Шапіро зазначила, що SEC намагається з'ясувати, чи не вводили вказані організації інвесторів в оману щодо надійності CDO, коли ринок вже почав демонструвати ознаки проблем.

У свою чергу голова Федеральної корпорації страхування депозитів (FDIC) Шейла Бейр заявив, що не тільки ринкова самодисципліна не змогла запобігти зловживанням, що призвели до кризи, але і самі регулятори не справилися зі своїм завданням. Користуючись випадком, голова FDIC знову виступила з критикою дуже великих фінансових компаній, які державі довелося рятувати ціною багатомільярдних вливань і викупів. На думку Ш.Бейр, голови таких компаній навмисно вплутувалися в ризиковані операції, небезпідставно покладаючись на держпідтримку у разі провалу.

В даний час у Вашингтоні проходять слухання, де голови фінансових корпорацій і регуляторів виступають перед спеціальною комісією конгресу США, що розслідує причини виникнення фінансової кризи. Криза обійшлася американським платникам податків в сотні мільярдів доларів бюджетних коштів і тисячі скорочених робочих місць, і адміністрація Президента США Барака Обами разом з конгресом виражала намір знайти причини і винних в кризі.