ua en ru

Глава американського Мінфіну: США в 2010 р. може не боятися рецидиву економічного спаду.

США в 2010 р. може не боятися рецидиву економічного спаду, заявив глава американського Мінфіну Тімоті Гейтнер, повідомляє "РБК daily" . В той же час чиновник підкреслив, що відновлення економіки США відбуватиметься повільно, а головним винуватцям серйозного за останні сімдесят років економічного спаду - фінансовим інститутам - буде потрібно немало зусиль, щоб відновити довіру з боку населення.

«Ми не чекаємо другої хвилі фінансової кризи, - підкреслив Т.Гейтнер. - Ми не можемо дозволити країні жити під загрозою ризику нових подій, подібних тим, які трапилися минулого року». Він відкинув ствердження деяких аналітиків, що слабкий долар і проблеми з кредитами на ринку комерційної нерухомості спровокують новий обвал в економіці США.

Разом з тим глава Мінфіну визнав, що його як і раніше турбують низькі обсяги кредитування банками національного бізнесу. Він висловив сумнів, що крупні фінансові інститути усвідомили всю серйозність наслідків кризи. «Я думаю, що для банків дуже важливо зрозуміти, що вони втратили довіру з боку американців і їх чекає тривалий шлях, щоб його повернути», - сказав Т.Гейтнер.

В цілому експерти згодні, що американська економіка знаходиться лише на початку процесу відновлення, а 2010 р. принесе немало труднощів. Масштаби відновлення, які продемонструвала економіка США в третьому кварталі, поки що невеликі і не порівняні з розмірами спаду в 2008 р., вважає провідний економіст TD Bank Financial Group Річард Кілі. Серед основних проблем, з якими Америка зіткнеться в наступаючому році, експерт назвав безробіття. В той же час позитивною новиною може вважатися те, що інфляція країні загрожувати не буде. «Рівень безробіття, швидше за все, продовжить рости на початку 2010 р., але це збереже інфляцію на низькому рівні, - сказав він «РБК daily». - Крім того, бізнес зіткнеться з низькою купівельною спроможністю населення і неможливістю використання значної частини своїх виробничих потужностей, що також стримуватиме інфляцію».