ua en ru

Глава ЦБ Франції запропонував "заморозити" пенсії на два роки

Глава Центробанку Франції Крістіан Нуайє запропонував "заморозити" в країні пенсії на 2 роки. За його словами, цього кроку буде достатньо, щоб уникнути введення додаткових заходів бюджетної економії, що в підсумку сприятливо позначиться на домогосподарствах країни.

"Щоб привести наші фінанси у відповідність з європейськими нормами, нам необхідно "заморозити" пенсії на два роки. Це самий розумний крок, оскільки у разі введення додаткових заходів економії пенсії все одно будуть урізані на 10-15%", - пояснив Нуайє в інтерв'ю французькому радіо Europe 1.

Відзначимо, що в даний час у Франції працює спеціальна експертна комісія, яка повинна до липня 2013 р. розробити програму пенсійної реформи. На думку аналітиків, саме пенсії є самим великим тягарем для французького бюджету, і саме вони "несуть відповідальність" за зростаючий дефіцит, що до 2020 р. може досягти 20 млрд євро.

Франція намагається знизити держборг, який зараз становить 90% ВВП, і привести бюджетний дефіцит у відповідність з європейськими нормами на рівні 3% ВВП, при цьому економічне зростання республіки залишається на дуже низькому рівні.

Французький Центробанк прогнозує зростання національної економіки на 0,1% в I кварталі 2013 р. Напередодні ЦБ Франції залишив без змін власний попередній прогноз, оприлюднений кількома місяцями раніше.
Якщо дані Банку Франції підтвердяться (а це стане відомо у травні 2013 р., коли з'явиться офіційна статистика щодо динаміки ВВП за перші три місяці поточного року), то це буде означати, що другій за величиною економіці єврозони вдалося уникнути рецесії. Нагадаємо, що за підсумками останнього кварталу 2012 р. французька економіка зменшилася на 0,3%.

Тим часом, незважаючи на досить оптимістичні оцінки динаміки ВВП за підсумками I кварталу 2013 р., Банк Франції повідомив, що ситуація в національній економіці залишається вкрай складною. Згідно з щомісячними оцінками активності в промисловості та секторі послуг, обидва показники знизилися в лютому з 95 до 93 пунктів і з 89 до 88 пунктів відповідно.

Нагадаємо, 7 квітня 2013 р. свої прогнози щодо зростання ВВП Франції на 2013-2015 рр. оприлюднило Міністерство фінансів країни. За оцінками глави відомства П'єра Московічі, зростання ВВП Франції в 2013 р. складе 0,1%, в 2014 р. ВВП Франції зросте на 1,2%, а в 2015 р. очікується зростання у 2%. Дефіцит бюджету в поточному році очікується на рівні 3,7% ВВП, а в 2014 р. - на рівні 3%.

Читайте також: Обсяг промвиробництва у Франції в лютому 2013 р. виріс на 0,7%