ua en ru

Глава МВС Британії назвала отруєння екс-шпигуна Скрипаля "нахабним і зухвалим кроком"

Глава МВС Британії назвала отруєння екс-шпигуна Скрипаля "нахабним і зухвалим кроком" Фото: Сергій Скрипаль (twitter.com-EchoMskRu)

Поліції вдалося встановити походження отрути, якиою був уражений Скрипаль

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Ембер Радд назвала нахабним та зухвалим кроком напад на колишнього розвідника Сергія Скрипаля з використанням нервово-паралітичної речовини на території Британії. Про це вона заявила ЗМІ, повідомляє BBC.

"Цей напад було здійснено самим жорстоким способом, публічно", - заявила Радд.

При цьому міністр закликала не допускати спекуляцій навколо інциденту і дати поліції час для проведення ретельного розслідування. Радд також пообіцяла, що Британія відповість рішучим чином на дії злочинців, як тільки стане ясно, хто несе відповідальність за цей напад.

"Ми сповнені рішучості зробити все можливе, щоб притягнути винних до відповідальності, ким би вони не були і де б вони не знаходилися", - сказала глава британського МВС.

У поліції повідомили, що вдалося встановити походження отрути, яким був отруєний Скрипаль. Імовірно, ця речовина більш рідкісна, ніж зарин - газ, використаний під час хімічних атак в Сирії і в токійському метро в 1995 році.

На сьогодні Скрипаль і його дочка знаходяться у критичному стані. Поліцейський, який першим прибув на місце отруєння, прийшов до тями. Він знаходиться в реанімації, а його стан зараз стабілізовано.

Нагадаємо, 5 березня 2018 року в британському Солсбері Скрипаля екстрено госпіталізували з тяжким отруєнням невідомою речовиною. За повідомленням місцевих ЗМІ, Скрипаля отруїли разом з 33-річною донькою Юлією. Російська сторона заявила, що не має додаткової інформації про подію і висловила згоду співпрацювати зі слідством.

У той же час британська розвідка MI5 вважає влади Російської Федерації причетними до отруєння колишнього шпигуна Сергія Скрипаля і його дочки.

Скрипаль, коли полковник у російської військової розвідки, був визнаний винним у державній зраді в Росії в 2006 році, він був арештований у 2004 році Федеральною службою безпеки Росії (ФСБ) за підозрою у видачі десятків російських агентів британської розвідки і був засуджений до 13 років позбавлення волі.

Пізніше він був помилуваний у 2010 році президентом Дмитром Медведєвим в рамках шпигунського обміну, щоб повернути 10 російських агентів у США назад до Москви.