ua en ru

Глава Єврогрупи: Конституційний суд ФРН повинен схвалити Європейський механізм стабільності до вересня 2012 р

Конституційний суд ФРН повинен схвалити створення Європейського механізму стабільності (ESM) до вересня цього року. Про це повідомив глава Єврогрупи (об'єднання міністрів фінансів 17 держав-членів єврозони) Жан-Клод Юнкер в інтерв'ю німецьким ЗМІ, передає Reuters. "Я думаю, що судді розуміють, яка кількість часу є в їх розпорядженні", - сказав політик, коментуючи необхідність виділення Греції 130 млрд євро у вересні ц.р.

"Питання відповідності створення Європейського механізму стабільності (ESM) вже вставало в інших державах єврозони. В Естонії створення постійного антикризового фонду було підтримане Верховним судом. Таким чином, я не думаю, що судді в Карслруе заблокують створення ESM", - відзначив Юнкер.

Своїм наступником Юнкер бачить міністра фінансів ФРН Вольфганга Шойбле. "Я думаю, що Шойбле відповідає всім критеріям, які необхідна для керівництва Єврогрупи", - підкреслив політик.

Примітно, що Юнкер відхилився від відповіді на питання, чи буде краще для Греції відмовитися від євро. За словами прем'єр-міністра Люксембурга, уряд Греції не виконує угоди з міжнародними кредиторами в повному обсязі. Крім того, в тому випадку, якщо Афіни і далі затягуватимуть з реформами, на порятунок Греції доведеться витратити більше коштів, додав Юнкер. В цьому випадку ключовою стає роль Міжнародного валютного фонду, відзначив глава уряду Люксембурга, який також виступив проти почергового франко-німецького головування в Єврогрупі.

Нагадаємо, італійський сенат ратифікував ESM услід за бюджетним пактом Євросоюзу.