ua en ru

Глава Bank of Cyprus Андреас Еліадес подав у відставку

Глава Bank of Cyprus - найбільшої на острові кредитної організації - Андреас Еліадес подав у відставку, пославшись на відсутність координації у вирішенні Європейської банківської кризи. Про це йдеться в листі Эліадеса, направленому раді директорів кредитної організації і датованим 9 липня. "Проблеми, з якими стикається Європа, надзвичайно складні і вимагають мобілізації зусиль всіх учасників, як банку, так і за його межами. Однак цього не відбувається", - говориться в документі. У ньому уточнюється, що рішення про відставку набуває чинності негайно, передає Reuters.

Засідання ради директорів Bank of Cyprus, на якому буде обговорюватися питання про кандидатуру нового керуючого, має відбутися 12 липня 2012 р.

Еліадес керував Bank of Cyprus протягом 8 років.

Bank of Cyprus став жертвою боргової кризи в Греції, зафіксувавши рекордні збитки за підсумками 2011 р. на суму 1,37 млрд євро після списань з грецьких держоблігацій в рамках програми участі приватного сектора в реструктуризації боргів Афін. Сукупні втрати двох найбільших банків Кіпру через списання по грецьким держоблігаціям, які перебувають на балансі, склали 4 млрд євро. Cyprus Popular, одержав від держави допомогу в розмірі 1,79 млрд євро, був націоналізований, а Bank of Cyprus звернувся до влади республіки з проханням виділити на рекапіталізацію 500 млн євро.

25 червня 2012 р. влада Кіпру звернулася до партнерів по єврозоні із закликом надати країні фінансову допомогу. Таким чином, Республіка Кіпр стала п'ятою країною єврозони, яка запросила екстрену допомогу у європейської влади. Раніше це зробили Греція, Ірландія, Португалія та Іспанія.