ua en ru

ДКЦПФР запропонувала скасувати заборону на купівлю пенсійними фондами цінних паперів без інвестрейтинга.

Держкомісія з цінних паперів та фондового ринку (ДКЦПФР) України запропонувала скасувати заборону на купівлю пенсійними фондами цінних паперів без інвестиційного рейтингу, передає "Комерсант-Україна".
Це викликано тим, що через кризу багато компаній перестали рейтингуватися - і тепер тільки третина паперів у портфелях фондів відповідає нормам законодавства. Учасники ринку підтримують цю ініціативу, відзначаючи, що якість цінних паперів підтверджують не рейтинги, а рівні лістингу.
Кількість емітентів, які отримали рейтингову оцінку, минулого року скоротилася більш, ніж у чотири рази - з 70 до 15, а цінних паперів з рейтингом - зі 188 до 27, йдеться в оприлюдненому звіті ДКЦПФР. Небажання емітентів отримувати рейтинги в уповноваженому агентстві "Кредит-Рейтинг", відгуки і призупинення рейтингів призвели до того, що недержавні пенсійні фонди (НПФ) порушили закон "Про недержавне пенсійне забезпечення". Документ забороняє компаніям, що управляють активами НПФ, купувати цінні папери емітентів із спекулятивним рейтингом або за відсутності рейтингу.
У результаті зі 106 емітентів, цінні папери яких входили до активів НПФ на 30 листопада 2009 р., тільки 28 компаній мали інвестиційний рейтинг (балансова вартість паперів - 86,6 млн грн), 12 - спекулятивний (26,4 млн грн), у 6 - рейтинг був припинений (13,8 млн грн), а у 8 - відкликаний (8,2 млн грн). Інші 52 емітенти зовсім не мали рейтингу. З 49 цінних паперів, які знаходилися у портфелі НПФ і повинні були мати інвестиційний рейтинг, тільки 18 - на суму 61,7 млн грн - відповідали вимогам закону.
Крім того, активи НПФ повинні розміщуватися в паперах I і II рівнів лістингу фондових бірж. Тим часом, у цих рівнях лістингу перебувало лише 7,29% і 40,66% цінних паперів НПФ відповідно. Активи фондів включали 16,94% паперів з біржового списку, а 1,59% не мали лістингу. "Складається ситуація, за якої більшість КУА не дотримуються закону", - йдеться у звіті.
Для того, щоб вирішити цю проблему, ДКЦПФР звернулася до Української асоціації інвестиційного бізнесу. "Швидше за все, комісія видасть розпорядження, щоб НПФ за три-дев'ять місяців усунули невідповідність закону", - заявила директор департаменту моніторингу стратегії і розвитку фондового ринку ДКЦПФР Олена Табала. За невиконання такого припису встановлена санкція у розмірі 17 тис. грн, а за повторне - 85 тис. грн.