ua en ru

У Німеччині помер архітектор європейської монетарної системи Гельмут Шмідт

У Німеччині помер архітектор європейської монетарної системи Гельмут Шмідт Фото: екс-канцлер ФРН Гельмут Шмідт

У Німеччині помер архітектор європейської монетарної системи Гельмут Шмідт

В Гамбурзі (Німеччина) у віці 96 років помер архітектор європейської монетарної системи, екс-канцлер ФРН Гельмут Шмідт. Про це передає DW.

Шмідт очолював Соціал-демократичну партію і був архітектором європейської монетарної системи, яка об'єднала всі валюти ЄС. Це стало ключовим кроком на шляху до запровадження євро.

У Німеччині його називають одним з найбільш популярних лідерів з часів Другої світової війни. У внутрішній політиці він називав найбільшою проблемою безробіття, а у зовнішній - дотримувався принципу невтручання у справи суверенних країн.

У розпал боргової і фінансової кризи в Європі йому в телеінтерв'ю було поставлено питання про те, як справляється з кризою канцлер Ангела Меркель, Шмідт відповів: "Я не знаю, чи вистачить часу, щоб сформулювати дипломатичну відповідь". Рідко він стримував себе, діючи за принципом "політики часом говорять одне, потім інше".

Разом з тим, раз за разом Гельмут Шмідт критикував розвиток Євросоюзу, різко висловлювався про мультикультурне суспільство в Німеччині, про участь військ ФРН в операції в Афганістані. І, тим не менш, незмінно користувався незмінно високою повагою в суспільстві.

Зазначимо, на початку вересня Шмідт успішно переніс операцію по видаленню тромбу на нозі. У зв'язку з цим екс-канцлеру, затятому курцеві, довелося відмовитися від тютюну. Після двотижневого перебування в гамбурзькій клініці колишній політик був виписаний і після цього перебував вдома під цілодобовим медичним наглядом.

В Україні ім'я Шмідта в останні роки асоціювалося з його проросійськими поглядами.

Так, в травні 2014 р. екс-канцлер заявив, що української нації не існує.

Крім того, Шмідт вважав, що не лише президент РФ Володимир Путін відповідальний за нинішні розбіжності між Росією і Західною Європою.