ua en ru

Генштаб ЗС Ірану: Рішення про закриття Ормузської протоки прийматиме лідер нації

Рішення про закриття судноплавства через Ормузську протоку силами військово-морських сил Ірану прийматиме виключно духовний лідер нації - аятолла Алі Хаменеї. Таку заяву зробив начальник Збройних сил (ЗС) Ірану генерал Хасан Фірузабаді.

Після того, як 1 липня ц.р. ЄС оголосив про введення ембарго на постачання сирої нафти з Ірану, ситуація навколо протоки залишається напруженою. Збройні сили Ірану неодноразово проводили навчання, зокрема з пуском ракет різного призначення. Разом з ними проводилися масштабні військово-морські навчання, в рамках яких здійснювалася підготовка до встановлення мінних загород в судноплавній частині протоки. Разом з тим США, зокрема П'ятий флот, дислокований в регіоні, отримав значне посилення у вигляді додаткових кораблів і підводних апаратів. Обидві сторони заявляли про готовність пустити в хід військові методи у разі погіршення обстановки. За словами офіційного Тегерана, він почне застосовувати силу, якщо хто-небудь блокує його нафтові танкери.

Відзначимо, що Ормузська протока представляє стратегічну важливість для стабільного існування економік західних країн, оскільки через протоку транспортується до чверті від всього обороту сирої нафти в світі.

11 липня ц.р. аятолла Алі Хаменеї вперше закликав іранців готуватися до війни.

Нагадаємо, раніше Фірузабаді заявив, що Іран заблокує Ормузську протоку тільки у разі серйозних економічних проблем у країни.