ua en ru

Генсек ООН: Учасники кліматичної конференції повинні перестати "переводити стрілки" один на одного.

Учасники кліматичної конференції повинні перестати "переводити стрілки" один на одного. Таку заяву зробив сьогодні генеральний секретар ООН Пан Гі Мун, коментуючи розбіжності між розвиненими країнами та країнами, що розвиваються з питань боротьби зі зміною клімата. При цьому генсек ООН додав, що він залишається помірно оптимістичним в оцінці результатів переговорів, проте попередив, що учасникам конференції потрібно врегулювати розбіжності і не звалювати вирішення всіх головних кліматичних проблем на плечі світових держав.

"Настав час перестати переводити стрілки, подивитися в дзеркало і запропонувати зробити більше як розвиненим, так і країнам, що розвиваються ", - заявив Пан Гі Мун. Генсек ООН застеріг сторони від того, щоб покинути стіл переговорів ні з чим, заявивши, що це було б серйозною помилкою, передає Associated Press.

Нагадаємо, раніше сьогодні Китай звинуватив розвинені країни в тому, що вони відмовляються від взятих раніше зобов'язань по боротьбі із змінами клімату. За словами представниці китайського МЗС Цзян Юй, розвинені країни "висувають величезну кількість вимог по відношенню до держав, що розвиваються, але при цьому самі не збираються виконувати взяті зобов'язання".

Напередодні африканські та інші держави, що розвиваються, на три години перервали переговори на кліматичній конференції в Копенгагені, звинувачуючи розвинені країни в спробі відмовитися від прийнятого Кіотського протоколу. Протестуючі країни зажадали, щоб ситуація навколо викиду в атмосферу парникових газів розвиненими країнами була розглянута як пріоритетна на саміті.