ua en ru

Генеральні прокурори 11 штатів розпочнуть судові процеси, аби зупинити реформу системи охорони здоров'я, впроваджувану урядом США.

Генеральні прокурори щонайменше 11 штатів США застерегли, що буде розпочато судові процеси, аби зупинити посягання закону щодо реформи системи охорони здоров'я, впроваджуваної федеральним урядом, на суверенітет штатів.

Офіційні особи штатів стурбовані тим, що тягар реформи охорони здоров'я буде покладено на штати - без достатньої федеральної підтримки, передає Reuters.

11 з генеральних прокурорів планують діяти разом, аби вчинити колективний позов від імені Алабами, Флориди, Мічігану, Небраски, Північної Дакоти, Пенсильванії, Південної Кароліни, Південної Дакоти, Техасу, Юти та Вашингтону.

"Спроба Конгресу змусити мічіганські родини купувати страхові поліси з охорони здоров'я - або ще щось - спричиняє стурбованість щодо конституційності (такого заходу)", - каже генеральний прокурор шт. Мічіган Майк Кокс. - "Ми боротимемося за особисті права та свободи мічіганських громадян, проти цього надмірного посягання федерального уряду".

Генеральні прокурори штатів твердять, що реформа посягає на повноваження штатів відповідно до конституційного Біллю про права.

Генеральний прокурор Вірджінії Кеннет Кучінеллі, який планує вчинити позов у федеральному суді в м. Річмонді свого штату, каже, що Конгрес, відповідно до наданої йому конституцією влади регулювати торгівлю між штатами, не має повноважень, аби змушувати людей купувати страхові поліси. Законопроект також суперечить законові штату, що вказує, що вірджінців не можна змушувати купувати страхові поліси, каже він.

Форрест Макдональд, колишній професор історії Алабамського університету, який написав книгу про права штатів, каже, що Конгрес не має повноважень примушувати когось купувати будь-що.