ua en ru

General Motors не вдалося продати Saab, у зв'язку з чим шведський автовиробник незабаром припинить своє існування (доповнення).

Американському автогігантові General Motors (GM) не вдалося домовитися з потенційними покупцями свого шведського підрозділу Saab, повідомляється в поширеному сьогодні прес-релізі автоконцерну. У зв'язку з цим шведський автовиробник з часом припинить своє існування, хоч і буде ще якийсь період надавати гарантійне обслуговування.

Після зриву в минулому місяці операції з продажу Saab шведській Koenigsegg Group AB, General Motors вів інтенсивні переговори з новими потенційними покупцями. Найбільш вірогідним претендентом на шведського автовиробника була нідерландська компанія Spyker Cars (на третину належить власникові "Інвестбанка" Володимиру Антонову), проте сторони зіткнулися з розбіжностями, які були визнані непереборними. У відсутності інших вірогідних покупців GM ухвалила рішення припинити спроби продати Saab і поступово скрутити його операції, зосередившись на своїх ключових брендах - Buick, Cadillac, Chevrolet і GMC, а також Opel і Vauxhall (у Європі).

В даний час GM веде переговори з Saab про те, як найменш хворобливо припинити діяльність шведської компанії. В даний час на підприємствах Saab працюють 4,5 тис. людей.

Saab був створений як підрозділ шведської авіабудівної Svenska Aeroplan AB в 1937 р. Після другої світової війни завод перейшов на випуск автомобільної продукції. GM став повноправним його власником в 2000 р. Зіткнувшись з нинішньою фінансовою кризою, GM почав процес позбавлення від своїх збиткових підрозділів, одним з яких був Saab. Покупця на відомий шведський бренд шукали з січня ц.р., проте пошуки закінчилися безрезультатно - якщо не рахувати продажу деяких технологій Saab китайською Beijing Automotive Industry Holdings Co. Ltd. (BAIC).