ua en ru

Генасамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджує насильство над жінками

Генеральна асамблея ООН прийняла резолюцію, яка засуджує насильство над жінками. Підсумковий документ містить 18 сторінок і не обов'язковий до виконання, передає Radio France Internationale. Незважаючи на це, його прийняттю опиралися в ряді мусульманських держав - Ірані, Єгипті, Саудівській Аравії, Катарі, Лівії, Нігерії, Судані, а також у Ватикані і Росії.

Невдоволення консерваторів викликало підтвердження прав жінок на екстрену контрацепцію, аборти і доступ до медичної допомоги для лікування захворювань, що передаються статевим шляхом. В результаті Єгипет запропонував поправку, за якою держави могли не дотримуватися положень декларації в тому випадку, якщо вони суперечать "законам, звичаям і релігійним нормам". Однак поправка була відкинута. В результаті між західними та ісламськими державами було укладено компроміс - з тексту документа зникли заклики до дотримання прав сексуальних меншин.

Генеральний секретар ООН Пан Гі Мун заявив після прийняття декларації, що члени організації повинні реалізувати положення документа на практиці.

"Насильство щодо жінок є грубим порушенням прав людини, всесвітньою загрозою, загрозою здоров'ю людей і моральною проблемою. Зовсім не важливо, де проживає жінка і в якому культурному оточенні вона знаходиться - кожна жінка і дівчинка повинна бути вільною і жити без страху", - сказав Пан Гі Мун.

Читайте також: Держсекретар США Керрі частково підтримав перший договір ООН про контроль над торгівлею зброєю у світі