ua en ru

"Газпром" не веде з "Нафтогазом" переговорів про перегляд ціни на газ

"Газпром" не веде з "Нафтогазом" переговорів про перегляд ціни на газ "Газпром" не веде з "Нафтогазом" переговорів про перегляд ціни на газ
Автор: RBC.UA

 ВАТ "Газпром" і "Нафтогаз України" не ведуть переговорів щодо перегляду цін на поставки російського газу в Україну. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв.

ВАТ "Газпром" і "Нафтогаз України" не ведуть переговорів щодо перегляду цін на поставки російського газу в Україну. Про це сьогодні на прес-конференції в Москві повідомив заступник голови правління Газпрому Олександр Медведєв.

Нагадаємо, 8 червня НАК "Нафтогаз України" заплатив "Газпрому" за імпортований у травні природний газ майже 648 млн дол. Ціна природного газу для компанії у другому кварталі 2012 р. складає близько 425 дол Згідно з умовами додаткової угоди до базового контракту, укладеного між "Нафтогазом" і "Газпромом" від 21 квітня 2010 р., ціна природного газу визначається з урахуванням знижки в розмірі 100 дол за 1 тис. куб. м. Прем'єр-міністр України Микола Азаров раніше повідомляв, що Україна в 2011 р. сплатила близько 70 млрд грн за газ.

У держбюджеті на цей рік закладена ціна російського газу в розмірі 416 дол./тис. куб. м.

Україна вже тривалий час домагається зниження ціни на закуповуваний російський газ, однак російська сторона поки на поступки не йде. Поки переговори тривають, Київ розглядає можливість закупівлі палива в Німеччині.

Як заявив в інтерв'ю Bloomberg міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Бойко, Німеччина і Туркменістан можуть імпортувати в Україну по 5 млрд куб. м газу щорічно. Бойко також нагадав, що Україна також обговорює можливість покупки зрідженого природного газу з США і Катару.

Національна акціонерна компанія "Нафтогаз України" і RWE Supply & Trading GmbH (RWEST, Німеччина) в травні 2012 р. підписали рамкову угоду про купівлю-продаж природного газу. Ціни, обсяги поставок, а також зобов'язання сторін щодо постачання природного газу будуть визначатися окремими контрактами.

Україна споживає близько 55 млрд куб. м. газу на рік, половину з якого імпортує з Росії. У 2012 році середня ціна російського газу складе, за оцінками держхолдингу Нафтогаз, 440 дол за тисячу куб. м. Україна просить Росію знизити ціну на газ з 416 дол за тис. кубометрів до 250 дол. Повідомлялося, що натомість Київ готовий віддати Росії 33% у тристоронньому консорціумі з управління українською ГТС.

Нещодавно прем'єр-міністр України Микола Азаров заявляв, що Росія погодилася переглянути газовий контракт найближчим часом. Віце-прем'єр РФ Аркадій Дворкович, коментуючи заяву українського прем'єра, заявив, що йому нічого не відомо про можливий перегляд газового контракту РФ з Україною.

"Газпром" і "Нафтогаз України" 19 січня 2009 р. підписали два контракти: купівлі-продажу на період 2009-2019 рр.. і про об'єми і умови транзиту природного газу через територію України на 2009-2019 рр.. Контракт на постачання газу передбачає щоквартальну формульну зміну ціни. Відповідно до умов додаткової угоди до базового контракту, яка була укладена між НАК "Нафтогаз України" і ВАТ "Газпром" 21 квітня 2010 р., ціна природного газу визначається з урахуванням знижки в розмірі 100 дол США за 1 тис. куб. м.