ua en ru

Гарантії держави щодо забезпечення інвалідів автомобілями не виконуються, - Рахункова палата

Колегія Рахункової палати розглянула результати аудиту ефективності використання коштів, передбачених у державному бюджеті для забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями, і констатувала, що законодавчо визначені державні гарантії забезпечення цієї категорії громадян особистим транспортом не виконуються. Рівень надання зазначеної пільги залишається вкрай низьким, повідомляє прес-служба Рахункової палати.

"У 2012 році бюджетні призначення на закупівлю автомобілів для існуючої черги становили лише 2% від загальної потреби в 4,2 млрд грн., Тобто тільки кожен 80-й інвалід, який перебуває на обліку, зміг реалізувати своє право на забезпечення засобом пересування. Погіршує ситуацію постійне зростання ринкової вартості автомобілів, яка в 2011 році перевищувала заплановану на 13,4%, в 2012 році - на 10,5%, що призвело до зменшення кількості придбаних транспортних засобів, а також до відстрочення їх отримання через фінансову неспроможність громадян оплатити 7% або 30%. від вартості автомобіля", - йдеться в повідомленні прес-служби.

Крім того, в повідомленні Рахункової палати зазначено, що на реалізації бюджетної програми щодо забезпечення інвалідів та інвалідів-чорнобильців автомобілями негативно позначилися недоліки в організації її виконання. Через довготривалу процедури відбору виконавців державного замовлення у 2011 році Фонд соціального захисту інвалідів, за наявності бюджетних асигнувань, не використовував у кінці року і повернув до державного бюджету 75,5 млн гривень. Як наслідок, держзамовлення було виконано тільки на 10,5%, а отримання автомобілів для 1296 інвалідів відстрочили на невизначений термін.

Колегія Рахункової палати запропонувала активніше використовувати альтернативні шляхи вирішення проблеми у зв'язку з відсутністю бюджетних призначень: надати інвалідам право вибору компенсації за невиділений автомобіль, збільшити розмір компенсації на транспортне обслуговування інвалідів, а також створити у всіх регіонах спеціалізовані служби для перевезення інвалідів.

Читайте також: Система фінансової підтримки організацій інвалідів і ветеранів вимагає перегляду.