ua en ru

ДАІ України не штрафуватиме водіїв мопедів та скутерів з 1 січня 2010 р. за відсутність у них водійських прав.

Інспектори Державної автоінспекції України (ДАІ) не штрафуватимуть водіїв транспортних засобів (ТЗ) з обсягом двигуна до 50 куб. см (скутерів, мопедів) за відсутність у них реєстрації ТЗ, талону проходження техогляду та водійського посвідчення. Про це заявив начальник ДАІ МВС України Сергій Коломієць, передає кореспондент РБК-Україна.

Він пояснив, що хоча законодавство вимагає з 1 січня 2010 р. наявність цих документів у водіїв таких ТЗ, однак ДАЇ продовжує напрацьовувати нормативні документи, зокрема щодо реєстрації мопедів та скутерів та проходження технічного огляду. "Близько 90% цих ТЗ по букві закону потрібно викинути на смітник, оскільки їх власники не мають на них документів", - сказав він. За його словами, ДАІ вводитиме в дію вищезазначені норми поступово, щоб не створювати "соціальну напругу".
За словами С.Коломійця, інспектори ДАІ пред'являтимуть претензії до незареєстрованих скутерів та мопедів приблизно через 6-9 місяців. На його переконання, цього часу достатньо, щоб всі ці ТЗ пройшли реєстрацію, а за цей час мають бути напрацьовані нормативи з проходженню техогляду цих ТЗ. Він додав, що також має бути створена достатня кількість "точок навчання на категорію водійського посвідчення А1, що дає можливість керувати мопедом або скутером".
Також С.Коломієць не виключив, що для мопедів та скутерів, власники яких не мають на них документів, ДАІ оголосить "своєрідну амністію", що дасть змогу зареєструвати їх без документів, що підтверджують їх легальне придбання.