ua en ru

Гаазький трибунал може позбавити лідера боснійських сербів Р.Караджича права на самозахист.

Лідер боснійських сербів Радован Караджич два дні бойкотував слухання у своїй справі в Міжнародному трибуналі по колишній Югославії (МТБЮ) в Гаазі, передає Associated Press. Р.Караджиіч не виходив з кімнати обвинуваченого під час слухань і не відповідав на телефонні дзвінки. 26 жовтня процес вже намагалися почати без підсудного, проте вирішили відкласти. Р.Караджича попередили, що головуючий в трибуналі суддя у разі продовження бойкоту може відмовити йому в праві на самозахист.

Колишній лідер боснійських сербів декількома днями раніше оголосив про свій намір бойкотувати початок судового процесу, оскільки вважає, що йому дали дуже мало часу на підготовку до захисту, який він має намір здійснювати самостійно. Зокрема, він попросив відстрочення в 10 місяців.

Колишній лідер боснійських сербів Р.Караджич був арештований в липні 2008 р. Він звинувачується у військових злочинах під час боснійської війни 1992-1995 рр. Р.Караджич знаходився в розшуку з 1997 р. Раніше Міжнародний трибунал по колишній Югославії остаточно відмовив йому в імунітеті від судового переслідування. Р.Караджич вимагав надати йому імунітет на підставі нібито укладеній в 1996 р. угоді з тим, що був тоді спецпредставником президента США на Балканах Річардом Холбруком. Відповідно до угоди, він отримував імунітет від судового переслідування в обмін на свій відхід у відставку і повну відмову від політичної діяльності. Проте суд порахував наявність даної операції недоведеною і заявив, що навіть якщо б вона існувала, то він не міг би керуватися її умовами. Р.Холбрук же неодноразово заперечував укладення такої угоди з Р.Караджичем.