ua en ru

Г.Папандреу оголосив про укладення угоди з Євросоюзом і МВФ про надання кредиту на порятунок грецької економіки (доповнено).

Греція досягла угоди з Євросоюзом і Міжнародним валютним фондом (МВФ) щодо отримання кредиту в розмірі 45 млрд євро щорічно для розв'язання боргових проблем країни. Про це оголосив сьогодні прем'єр-міністр Греції Георгіос Папандреу, додавши, що договір передбачає введення жорстких заходів щодо скорочення дефіциту державного бюджету Греції: скорочення держвидатків, зарплат, пенсій і числа держслужбовців, передає РБК.
"Наше головне завдання - уникнути банкрутства. Важка економічна ситуація змушує нас приймати дуже жорсткі рішення", - заявив глава грецького кабінету міністрів на засіданні уряду. Як підкреслив прем'єр, "необхідно йти на жертви, щоб уникнути катастрофи".
Як повідомив прем'єр, глава Мінфіну Греції Йоргос Папаконстантіну вилетить на екстрену нараду з міністрами фінансів 15 країн ЄС до Брюсселя, в ході якого буде затверджено план з надання допомоги. Відповідно до нього країни єврозони будуть надавати кредити в Грецію за ставкою близько 5% річних - набагато нижче, ніж витрати, які понесла б Греція, якщо б взяла кредит на ринку.
Планується, що протягом трьох років Греції буде виділятися 45 млрд євро (60 млрд дол.) щорічно. Кредит виділяється від партнерів по єврозоні та МВФ в обмін на реформи. Від грецького уряду вимагають лібералізації трудового та пенсійного законодавства. Тільки це, як очікується, дозволить скоротити бюджетний дефіцит на 20 млрд євро в найближчі пару років. Заходи з порятунку Греції від загрози дефолту повинні допомогти іншим державам континенту, економіка яких також не оговталася від кризи.