ua en ru

Г.Немиря: МВФ може ухвалити рішення про виділення Україні траншу в кінці листопада за умови досягнення згоди між СП, НБУ та Кабміном.

Якщо Секретаріат президента України, Нацбанк і Кабмін дійдуть згоди у питанні виконання програмних засад угоди між Україною і Міжнародним валютним фондом, то рада директорів МВФ може зібратися для обговорення можливості надання чергового траншу Україні в кінці листопада - на початку грудня. Про це на брифінгу заявив перший віце-прем'єр-міністр України Григорій Немиря, передає кореспондент РБК-Україна. "Як тільки досягається угода на рівні менеджменту місії МВФ стосовно листа про наміри, має пройти мінімум два тижні до прийняття рішення радою директорів МВФ. Коротше кажучи, якщо в наступні дні ми досягнемо компромісу, всередині між собою, і узгодимо це з місією МВФ, тоді за два тижні після цього може відбутися засідання ради директорів. Найраніше це може бути в кінці листопада - на початку грудня", - сказав він.
Г.Немиря не виключив, що сторони можуть знайти компроміс у вигляді корекції окремих пунктів бюджету на 2010 р. Він висловив сподівання, що перший заступник глави Секретаріату президента Олександр Шлапак зможе переконати Президента шукати компроміс, і він піде на поступки.
На думку Г.Немирі, сьогоднішня присутність на засіданні моніторингового комітету з виконання домовленостей з МВФ представників від Секретаріату президента "є хорошим знаком, який свідчить про бажання дійти згоди". За його словами, всім учасникам засідання комітету вдалося дійти згоди по більшості пунктів порядку денного. Він також повідомив, що наступне засідання комітету відбудеться на початку наступного тижня. Раніше сьогодні перший заступник глави Секретаріату президента України Олександр Шлапак заявив, що Секретаріату президента, Кабінету міністрів і Національному банку України не вдається дійти згоди щодо виконання положень угоди про кредит stand by між Україною та Міжнародним валютним фондом.

Нагадаємо, МВФ планує виділити Україні четвертий транш кредиту stand-by у розмірі 2,5 млрд SDR (близько 3,71 млрд дол.) 15 листопада 2009 р.
Як повідомлялося, 1 вересня ц.р. представники МВФ знаходилися в Україні для вивчення питання про надання Україні наступного траншу кредиту фонду. 5 серпня ц.р. Україна отримала кошти третього траншу в рамках кредиту МВФ за стабілізаційною програмою stand-by. 29 липня виконавча рада МВФ схвалила перерахування Україні третього кредитного траншу у розмірі 3,3 млрд дол. З урахуванням цього траншу загальна сума кредитних коштів, виділених Києву за програмою МВФ, складає 10,9 млрд дол.
У листопаді минулого року МВФ схвалив для України дворічну програму на загальну суму 16,4 млрд дол. Тоді ж Фонд виділив Україні перший транш в 4,5 млрд дол. Другий транш кредиту МВФ у розмірі 2,625 млрд дол. був отриманий 14 травня 2009 р.