ua en ru

Г.Каспаров: Потужності з прокачування російського газу в західному напрямі в два рази перевищують можливості РФ щодо експорту газу в країни Європи.

Потужності з прокачування російського газу в західному напрямі в два рази перевищують можливості РФ щодо експорту газу в країни Європи. Про це повідомив лідер "Об'єднаного цивільного фронту Росії", екс-чемпіон світу по шахах Гарі Каспаров на зустрічі з політичними експертами і журналістами, передає кореспондент РБК-Україна.

За словами Г.Каспарова, будівництво «Північного потоку» і «Південного потоку» - це той проект, який не вигідний Росії економічно, оскільки «набагато простіше домовитися з Україною про транзит газу». Кажучи про причини, що спонукали російську владу будувати газопроводи в обхід України, він заявив, що ці причини комплексні. «Це і домовленість з Німеччиною, це і боязнь втратити Україну і як наслідок втратити корупційні схеми постачання газу до Європи, це і спосіб натиснути на Україну», - сказав він.

Г.Каспаров зазначив, що набагато перспективніше домовитися з Україною про постачання газу вже по існуючих потужностях. Він також зазначив, що така домовленість можлива, хоча неможливо повністю виключити корупційну складову. «Корупційна складова нікуди не подінеться, оскільки йдеться про великі обсяги газу, але я думаю, що все-таки домовляться», - сказав він.

За його словами, перспективність південного і північного потоків зберігатиметься до тих пір, поки в Росії править нинішня влада. «У разі зміни влади ці проекти будуть припинені, оскільки газу на всі 4 напрями (північний, південний, трубопроводи через Україну і Білорусь) не вистачить», - сказав він.