ua en ru

ФСБ Росії: причиною катастрофи літака в Єгипті став теракт

ФСБ Росії: причиною катастрофи літака в Єгипті став теракт Фото: Олександр Бортніков

Потужність саморобного вибухового пристрою було до 1 кг в тротиловому еквіваленті.

Причиною катастрофи російського літака в Єгипті 31 жовтня став теракт. Про це заявив глава Федеральної служби безпеки (ФСБ) Росії Олександр Бортніков, передає офіційний сайт Кремля.

За словами Бортнікова, експертиза виявила вибухові речовини іноземного виробництва на уламках літака і багажі.

"В результаті проведених експертиз на всіх предметах, про які я сказав, виявлені сліди вибухової речовини іноземного виробництва. За оцінкою наших фахівців, на борту повітряного судна в польоті спрацював саморобний вибуховий пристрій потужністю до 1 кг в тротиловому еквіваленті, в результаті чого сталося "разваливание" літака в повітрі, чим пояснюється розбіжність частин фюзеляжу літака на великій відстані. Можна однозначно сказати, що це терористичний акт", - заявив Бортніков.

Катастрофа російського пасажирського лайнера сталася над Єгиптом 31 жовтня 2015 року. На борту літака перебували 224 людини - 200 дорослих, 17 дітей і сім членів екіпажу. Ніхто не вижив.

Нагадаємо, прес-секретар Президента РФ Дмитро Пєсков закликав не пов'язувати катастрофу літака А321 в Єгипті з операцією Росії в Сирії.

"Це абсолютно різні вимірювання взагалі", - зазначив Пєсков, відповідаючи на питання про те, чи зміниться політика Росії в Сирії в тому випадку, якщо з'ясується, що причиною трагедії став теракт.

Раніше також повідомлялося, що на борту розбився в Єгипті А321 міг перебувати таймер. Як повідомляло Fox News з посиланням на джерело повідомляло, що у слідчих з'явилася інформація про двогодинному таймері на борту літака. Проте поки неясно, стало відомо про це завдяки перехоплення переговорів терористів чи вдалося знайти якісь його деталі.

За словами іншого джерела, вибуховий пристрій було закладено біля паливного бака або в тому місці, де паливний шланг підходить до двигуна. Ця версія пояснює чому досі не вдалося виявити ніяких слідів вибухівки.