ua en ru

ФРС США може знов підняти дисконтну ставку на засіданні 5 квітня 2010 р.

Федеральна резервна система (ФРС) США може знов підвищити так звану дисконтну ставку на засіданні 5 квітня 2010 р. Як йдеться в прес-релізі ФРС, 5 квітня в 11:30 за часом Вашингтона рада керівників ФРС проведе закриту зустріч, на якій обговорюватиметься рівень дисконтної ставки.

У лютому ц.р. Федеральний резерв підняв дисконтну ставку на чверть пункту до 0,75%, що стало першим сигналом прийдешнього відходу монетарних властей США від надм'якої антикризової політики. Після цього ринок по-справжньому став чекати підвищення базової облікової ставки (ставки по федеральних фондах), яке, за загальними оцінками, повинне відбутися вже цього року.

Дисконтна ставка по-іншому називається ставкою за первинними кредитами. По ній банки можуть безпосередньо займати у ФРС через так зване "дисконтне вікно", у випадку якщо вони не здатні залучити фондування на приватному ринку. Останнім часом банки рідко вдаються до цього інструменту на тлі поліпшення ситуації на фінансових ринках.

У "нормальні" часи дисконтна ставка, як правило, перевищує базову ставку на 1%. В даний час базова ставка ФРС знаходиться на рівні 0-0,25%.