ua en ru

Freddie Mac звернулося до уряду США з проханням про додаткову фінансову підтримку на 10,6 млрд дол.

Американське іпотечне агентство Freddie Mac (офіційна назва - Федеральна корпорація житлового іпотечного кредитування) звернулося до федерального уряду США з проханням про додаткову фінансову допомогу в обсязі 10,6 млрд дол.

Як повідомили представники компанії, вони бачать кілька ознак стабілізації ринку нерухомості, "проте він все ще залишається нестабільним, що посилюється високим рівнем безробіття в країні", передає Associated Press.

У випадку, якщо запит буде задоволено, обсяг отриманих Freddie Mac коштів складе 61,3 млрд дол.

Freddie Mac і його "близнюк" - іпотечне агентство Fannie Mae - відіграють ключову роль у системі житлового фінансування США. У сумі дві ці компанії надали або гарантують бл. половини всіх іпотечних кредитів у США вартістю 5,5 трлн дол. Fannie та Freddie напевно збанкрутіли б під час іпотечної та фінансової кризи в США, коли б не масована грошова підтримка з боку держави. Так, Fannie Mae чотири рази зверталося до кредитної лінії уряду Сполучених Штатів. У серпні минулого року іпотечний брокер звернувся до американських властей за допомогою на суму 10,7 млрд дол. за урядовою програмою, а в кінці лютого ц.р. агентство прохало в Міністерства фінансів США ще 15,3 млрд дол. для підтримки балансу активів і пасивів.

Восени 2008 р. Міністерство фінансів США оголосило про націоналізацію Fannie Mae і Freddie Mac, які доти мали статус "підприємств, що спонсоруються урядом" (GSE). Тодішній секретар скарбниці (міністр фінансів) США Генрі Полсон пояснив це нелегке для федеральних властей рішення тим, що "Fannie Mae і Freddie Mac настільки великі і так переплетені з усією фінансовою системою країни, що їхній крах призведе до колосальних потрясінь на національному та міжнародному ринках".

25 лютого голова Федеральної резервної системи (ФРС) США Бен Бернанке назвав одним з варіантів подальшої долі Freddie Mac і Fannie Mae приватизацію.