ua en ru

Форекс: У серпні ми чекаємо зростання пари євро/долар до рівня 1,37 дол

За підсумками липня долар виріс до всіх основних світових валют, повідомив аналітик інвестиційного департаменту ВТБ24 Олексій Міхєєв. На ринку Форекс гірше всіх був російський рубль, який впав на 4,78%. Новозеландський долар впав на 2,95%, канадський долар на 2,15%, євро-на 2,21%, австралійський долар на 1,46%, британський фунт на 1,21%. Якщо падіння рубля було досить логічним у світлі вводяться все нових і нових санкцій, то слабкість євро (в абсолютних цифрах євро на ринку Форекс впав з 1,3692 до 1,3390) бачиться кілька необґрунтованою. Згідно ще червневому звіті ЄЦБ, у найближчі 3 року центробанк прогнозує курс пари євро/долар в середньому на позначці 1,38. Формально присутнє пояснення падіння євро таке: ФРС вже звернув більшу частину кількісного пом'якшення, і планує в наступному році підвищувати ставки, а ЄЦБ, навпаки, анонсував нові заходи, включаючи аукціони LTRO з надання ліквідності, які відбудуться у вересні та грудні.


Тут важливо відзначити наступне: незважаючи на видиму різноспрямованість монетарної політики ЄЦБ і ФРС (яка є вже майже рік), в дійсності баланс ФРС продовжує зростати, а баланс ЄЦБ продовжує скорочуватися. Хоча на засіданні в липні ФРС в черговий раз скоротив темп QE3, з 35 млрд. дол. до 25 млрд дол., баланс ФРС все ще зростає. А баланс ЄЦБ в кінці липня досяг рекордного з літа 2011 р. мінімуму в 2044 млрд євро. Тобто травневе закінчення стерилізації програми SMP затримало падіння балансу зовсім ненадовго. Більш того, відбудуться у вересні та грудні аукціони LTRO, приблизно на 400 млрд дол., оголошені Драгі раніше, будуть лише компенсувати старі погашаються 3-річні аукціони. Тобто, балансу ЄЦБ не з чого рости в осяжній перспективі. Криві балансів продовжують розходитися, як і весь останній рік, а євро від максимуму впав вже на 6 фігур.


Інший фактор, який грав на користь євро весь період зростання на ринку Форекс - падіння доходностей. Але і тут ситуація не змінилася - довіра до боргового ринку єврозони продовжує зростати. Прибутковість 10-літніх бондів Німеччини в кінці червня показали історичний мінімум на рівні 1,11%, оновивши мінімум літа 2012 р. Аналогічно історичний мінімум показали прибутковості італійських 10-річних паперів - на рівні 2,62%. Італія, таким чином, може залучатися на 10 років під цю ставку. А саме довіра до євро зростає, причин для падіння євро просто немає. Після надмірного зростання до 1,40 зараз йде надмірна корекція. Ми вважаємо, що за серпень пара євро/долар на ринку Форекс повернеться до позначки 1,37. Тим більше, що останні дані по індексу настроїв PMI показали, що економіка Єврозони знову почала показувати поліпшення. Є ще одна ознака, яка говорить про те, що падіння євро близький до завершення. Різниця в числі "шортів" і "лонгів" за євро, яку публікує американська Комісія з торгівлі товарними ф'ючерсами показувала перевагу "шортів" на 88 823 контрактів за даними на 22 липня, що є найбільшим перевагою з листопада 2012 р. Втім, якщо подивитися листопад 2012 р., то видно, що тоді спостерігалися одні з найнижчих значень по парі євро/долар в околиці. Нижче євро був у липні 2012 р., але очевидно, що тоді і перевага "шортів" було більше. За іронією спекулянти найбільше впевнені у падінні валюти, коли вона знаходиться на самому мінімумі. Коли євро/долар на Форекс в 2010 і 2012 р. підходив до позначці 1,20, багато аналітики всерйоз вважали, що єврозона розвалиться. "У серпні ми чекаємо зростання пари євро/долар до рівня 1,37 дол. внаслідок явної перепроданості євро на тлі триваючого зростання на борговому ринку єврозони і появи ознак поліпшення ситуації в економіці", - повідомив експерт.