ua en ru

Форекс: Огляд валютних пар на 26 лютого 2014 р

Пара євро/долар на Форексі практично весь вівторок, 25 лютого, провела спокійно. Лише ввечері були помітні рухи.

Пара євро/долар на Форексі практично весь вівторок, 25 лютого, провела спокійно. Лише ввечері були помітні рухи. Євро на ринку Форекс протестував позначку 1,3760 дол. після виходу даних про ВВП Німеччини, які співпали з очікуваннями, показавши невеликий приріст економіки.

Новини ринку Форекс. Ближче до вечора ринковий барометр почав різко падати на тлі чуток про дефолт України. Додатковим стимулом для розпродажів ризикованих активів стала заява керівника ФРС Даніела Тарулло про зростання ризиків на кредитних ринках і можливості формування "бульбашок", а також суттєве погіршення виробничих умов у лютому за даними ФРБ Річмонда.

Євро на Форексі поніс втрати проти долара, після того як заступник міністра фінансів Росії заявив, що Москва не зобов'язана надати Україні частину пакету допомоги (її загальний обсяг - 15 млрд дол.), який був узгоджений в грудні. В експертному співтоваристві реакцію єдиної валюти на ринку Форекс на новини з України пов'язують з тим, що протягом останніх років країни Східної Європи збільшували обсяги експорту в єврозону.

Відновитися євро на Форексі у вівторок дозволив вихід розчаровують даних про США. Conference Board повідомила, чтоиндекс споживчої довіри в країні в лютому знизився до 78,1 пункту проти 79,4 пункту в січні. В результаті пара євро/долар на ринку Форекс після зниження до 1,3718 відновилася і завершила торги вівторка на позначці 1,3741.

У середу експертами Standard & poor's були знижені довгострокові кредитні рейтинги трьох обласних центрів та столиці України. Рейтинги Дніпропетровська, Івано-Франківська, Львова та Києва опущені з CCC+ до ССС. Прогноз за всіма рейтингами залишено "негативний". Експерти агентства вважають можливим нове зниження рейтингів у найближчі 12 місяців. "Погіршення політичної ситуації на Україні піддає здатність уряду щодо погашення та обслуговування боргових зобов'язань усе зростаючим ризиків і збільшує невизначеність щодо продовження надання фінансової допомоги з боку Росії в 2014 р. В теперішній момент ми вважаємо, що відсутність значних позитивних змін (яких ми зараз не очікуємо) цілком імовірний дефолт України", - говорилося в повідомленні S&P.

Учасники ринку Форекс вже більш стримано реагують на новини з Києва. Така ж спокійна реакція спостерігалася і в середу після виходу індексу споживчої довіри в Німеччині, який виріс до семирічного максимуму. Індекс довіри споживачів GfK за березень зріс до 8,5 пункту. Мабуть, гарні дані про першої економіці єврозони вже нікого не дивують. До 14:00 мск 26 лютого пара євро/долар на Форексі перебувала на рівні 1,3742.

У середу В США уваги заслуговують лише дані про продажі новобудов. Євро на ринку Форекс протягом останніх днів ніяк не може визначитися з напрямком руху, і, поки котирування залишаються в діапазоні 1,3700-1,3770 дол., варто утриматися від активності, вважають трейдери.

Поки економічний календар єврозони залишається порожнім, має сенс звернутися до факторів зовнішнього характеру, які повинні підтримати попит на пару євро/долар на Форексі протягом тижня. По-перше, ринкові настрої: опубліковані дані про Німеччини повернули віру в неї як в стабільний "двигун прогресу". По-друге, слабкість долара, який потроху втрачає покупців, вносить свою лепту в позиції пари євро/долар на Форексі. Незважаючи на те, що з поганою погодою вже всі змирилися, як і з поганими даними, осад все ж залишається. По-третє, технічна сторона питання говорить про те, що поки пара на Форексі знаходиться вище 1,37 дол./євро, у неї є всі шанси продовжити рух вгору з найближчою метою 1,3785 дол./євро, вважають аналітики.

Увага учасників ринку Форекс останнім часом привернула різке ослаблення юаня до долара, яке продовжилося і у вівторок, з середини лютого склавши вже близько 1,45%. Для порівняння, у 2010-2013 рр. юань демонстрував стабільне зміцнення - в середньому на 3% в рік. Нагадаємо, що китайська валюта повністю контролюється ЦБ країни, який час від часу піддається критиці з боку США за штучне заниження курсу нацвалюти. На думку ряду експертів, поточне ослаблення юаня є спробою регулятора внести знизити волатильність і передбачуваність курсу (що призведе до скорочення позицій carry trade і виведе частину спекулятивного капіталу). Також не виключено, що ослабленням своєї валюти Китай стимулює експорт (остання статистика свідчить про його спаді) і, як наслідок, економічне зростання, відзначають економісти.